söndag 20 september 2020

Amarone 2011. Del 15. Musella Riserva.

Nu när hösten har gjort sitt intåg återupptar vi vårt projekt att titta närmare på årgång 2011.

Dags för del nummer 15 i det här årets stora vinprojekt. Turen har nu kommit till att prova Musella Amarone Riserva. 

Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Acinatico, Stefano Accordini
- Accordinis Il Fornetto
Brigaldara
Checco, Damoli
Inferi från Brunelli
Massimago
Monte Santoccio
Pieropan
Raimondi
Roccolo Grassi
Speri
Viviani Casa dei Bepi
Zenato
Zymé
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala. Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på
.
Musella hittar vi i de östra delarna av Valpolicella, ca 20 min bilresa österut från Verona. Azienda Agricola Musella, som det fullständiga namnet är, ägs och drivs idag av Emilio Pasqua, dottern Maddalena och vinmakaren Enrico Raber. Totalt omfattar gården 400 ha, varav 40 ha är vingårdar och resten är park- och skogsområden. Vingårdarna är fördelade på tre olika lägen (Monte del Drago, Perlar och Palazzina).
2008 påbörjades arbetet mot att ställa om till ekologisk och biodynamisk odling. Från och med skörden 2014 så är Musella certifierade för både ekologisk odling enligt ECOCERT och biodynamisk odling enligt DEMETER.
Dom gör tre olika amarone, en ripasso, en superiore, en recioto, ett rosévin på 100% corvina, ett vitt vin på 90% garganega och ett rött vin på lika delar corvina och carbernet sauvignon. Av dessa finns Supriore, Ripasso, Amarone Riserva, Recioto samt Rosé del Drago på Systembolaget (inkl beställningssortimentet).

Amaronen som finns i Sverige är deras Riserva. Den är gjord på  70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Osoleta. Druvorna kommer från vinstockar som är mellan 20 och 50 år gamla. Druvorna plockas normalår i början av oktober och får sedan ligga för torkning fram till början på januari. Vinet har sedan fått tillbringa ett par år på ekfat från Allier skogen. En del nya, en del något år gamla och en del använda flera gånger. Storleken på ekfaten är 700, 1500 och 3 500 liter stora.
En härlig amarone som börjat få en del mognadstoner. Det kan nog finnas kvar lite utveckling, men den börjar så sakteliga närma sig toppen och där kommer den stanna i många år framöver, således ingen brådska för dig som är lycklig nog att ligga på några flaskor.

Vi låter vinet få runt två timmar i karaff innan vi ger oss på det. Redan vid upphällningen på karaff strömmar det emot oss en inbjudande och trevlig amaronedoft av mörka bär. Två timmar senare är den förstärkt och vi kan notera även blåa plommon, en hel del örter, lite kakao och små subtila toner från fathanteringen.

Vi njuter av den här amaronen framför TV:n med några hårdostar som tillbehör. Den går i en liten stramare stil, vilket säkert de tio procenten Oseleta hjälper till med. Mörka körsbär, mogna björnbär, några skogshallon och blåbär samt blåa plommon ger en formidabel fruktkompott. Lite örter och kryddor bygger på smakintrycken. Den trevliga syran och de smånafsande tanninerna lyfter den mot skyarna. Eftersmaken är alldeles underbar med sina söta mörka körsbär, solmogna björnbär och lite torkade frukter (aningens russin, dadlar och karinplommon). Den mycket mörka chokladen, dropparna espresso och körsbärskärnor ger en delikat bitterhet precis i avslutet.
En riktigt, riktigt bara Amarone med många levnadsår framför sig.
Betyg 4++
Flaskan är köpt på Systembolaget för 399 kr. Ett bra pris för ett vin i den här klassen. Nu är det årgång 2012 som gäller och med en rejäl prishöjning till 499 kr. Finns i Beställningssortimentet.

Avslutningsvis försöker jag mig på en liten indelning av var vinet befinner sig enligt min mycket subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Monte Santoccio, Stefano Accordini Acinatico

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Casa dei Bepi, Checco Damoli, Il Fornetto, Musella, Amarone Raimondi,  Roccolo Grassi, Speri, Zenato, Zymé 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar