onsdag 8 april 2020

Amarone 2011. Del 10. Casa dei Bepi från Viviani

Vi håller oss på vår kant. Social distansering gäller. Vi är ganska så strikta med detta. För att inte bli helt asociala har vi några vänner, som vi vet beter sig som oss och som vi kan träffa. Så klart utomhus och med säkerhetsavståndet två meter. Var och en har med sig sina egna fikagrejer.
Våra barn i Bryssel och Göteborg får vi hålla kontakten med genom digitala verktyg.
Minst sagt ett annorlunda liv. Påsken i år blir väldigt konstig. Men våra nära och kära är friska, så vi ska inte beklaga oss för mycket.

I vårt stora projekt att testa Amarone från 2011 har turen nu kommit till en av Amaronevärldens giganter: Casa dei Bepi från Viviani.

Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Brigaldara
Checco, DamoliIl Fornetto
Inferi från Brunelli
Massimago
Monte Santoccio
Pieropan
Roccolo Grassi
Zenato

Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala.Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på.Viviani är en producent som Vintankar håller lite extra högt. Självklart finns dom på den Tio-i-Topp lista som Vintankar upprättade på årets sista dag 2016 och som vi så här långt inte funnit skäl att revidera.
Vi har besökt dom åtskilliga gånger tillsammans med Club Amarone. Särskilt minns vi vårt första besök en varm och solig förmiddag i slutet på april 2008. Sagolig utsikt över Negrardalen och nästan så vi kunde skymta Gardasjön i väster. Stämningen på topp och inte minst Claudio var på ett strålande humör. Vi, 25 deltagare, handlade ganska så friskt. Ja så bra att Claudio plockade fram ikonvinet Tulipana Nero, som vi avslutningsvis fick smaka. En verklig minnesvärd stund för en amaronenörd!!

 I Gambero Rosso Italian Wines fick Casa dei Bepi för tionde gången tre bicchieri i och med årgång 2011.
Vill du veta mina tankar om tidigare årgångar är det bara att klicka på resp årtal:   2003200420062007 och 2009. Årgång 2011 drack vi senast för två år sedan. Klicka på länken så får du vår tokhyllning.
Vinet görs på druvorna Corvina Veronese (70%) och Rondinella (30%), som vuxit på kullarna högt upp i Negrar-dalen. Druvorna torkas i tre till fyra månader och får efter vinifieringen tillbringa närmare tre år på 225-liters ekfat s k barriquer.

Precis som senast kan vi omgående konstatera att detta är en AMARONE, som ska stavas med stora bokstäver. Den är helt enkelt sagolikt bra. Visst finns här begynnande mognadstoner, men den har mer att ge. Den är bra nära toppen nu och kommer att vara där i flera år till. Så glad att vi har ett par flaskor kvar i källaren.

Doften är stor och lång. Inte bombastisk fruktdriven, men ändå kraftfull och samtidigt finns en stor elegans. Så typisk Claudio. Mörka bär, lite örter och kryddor, kakao, torkad frukt, blåa plommon och i avslutningen någon stenig mineral.
Smaken är stor, ganska så kraftfull och komplex. Den mörka frukten tar omgående kommandot: söta mörka körsbär, solmogna björnbär, blåa plommon och unset hallon. En samling torkad frukt med fikon, dadlar, russin och katrinplommon. En fin liten örtig ton i mellanpartiet. Syran skänker vinet en bra friskhet. Tanninerna alldeles sammetslena, men dom finns där. En formidabel eftersmak, som har en gigantisk längd. Utöver den söta mörka frukten, den lilla försynta russintonen och örterna tillkommer nu söt lakrits, mörk bitterljuv choklad, några droppar espresso och körsbärskärnors underbara bitterhet.
Ja ni hör själva hur det låter.
Betyg 5


Avslutningsvis en liten indelning av var vinet befinner sig enligt min mycket subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Monte Santoccio

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Casa dei Bepi, Checco Damoli, Il Fornetto, Roccolo Grassi, Zenato

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar