onsdag 29 april 2020

2013 Barolo "Bricat" Manzone

Lite aprilväder den här veckan, vilket betyder att vårvarma och soliga dagar utbytts mot regn, blåst och hagel för att dagen därpå bjuda på soligt och fint väder igen.

Nebbiolo-behovet gjorde sig påmint, så vi plockad upp en tämligen ung sak från 2013. Jag drack, för precis två år sedan, det här vinet och syskonvinet Gramolere. Båda visade sig vara riktigt tillgängliga trots sin ungdom. Intrycken då hittar du genom att klicka på respektive vin: Gramolere och Bricat
Har det hänt något på de två år som gått? Egentligen inte så mycket. Fortfarande ungt och friskt, men ändå tillgängligt blir det korta omdömet med tillägget ett alldeles underbart vin.

1925 köpte Giovanni Manzone "Ciabot del Preve" i Montforte d´Alba och började med vintillverkning. 1965 gjorde Giovanni och Stefano Manzone vin under egen etikett.
Familjen har efterhand inköpt ytterligare vingårdslotter bl a på de historiska kullarna "Castelletto" och "Gramolere" så att idag omfattar vingården 8,5 ha. Barnen Mauro och Mirella (båda utbildade vid Oenologi-skolan i Alba) har de senaste decennierna blivit alltmer involverade i familjens vinprojekt. Vingårdarna ligger på 350-500 m över havet. Verksamheten drivs enligt ekologiska principer och är certifierade enligt "The Green Experience".
Den årliga produktionen är runt 50 000 flaskor. I deras portfölj finns ett vitt vin på druvan Rossese Bianco, en Dolcetto, två Barbera, en Langhe Nebbiolo, tre Barolo (Castelletto, Gramolere och Bricat) samt en Barolo Riserva Gramolere. Allt vin produceras på druvor från de egna vingårdarna.


Druvan är Nebbiolo så klart, som skördats under de första 20 dagarna i oktober. Druvorna kommer från de branta och högst belägna sluttningarna på kullen Gramolere, där vinrankorna har en ålder runt 50 år. Vinet har macererats med sina skalrester under 30-40 dagar. Det har fått mogna på 500/700 liters ekfat under  dryga 30 månader. Naturlig jäst har använts. Vinet är ofiltrerat. Cirka 6 500 flaskor görs det av den här Barolon.
I doften finns det en tydlig ton av röda bär, en god portion sten- och grusdamm, lite jord och läder, aningens nypon, rosor och violer. En trevlig doft. Lite försiktigt gläntar den på aromdörren.

Det är när vi tar de första små klunkarna som vi slås av hur tillgängligt den här Barolon är. Vi gav den närmare en timma i karaff och visst öppnade den upp sig.
Det startar med en fin bärsamling bestående av röda bär som hallon, jordgubbar, tranbär och några lingon, men omgående ansluter också slånbär och blåbär. Lite kryddor tycker vi oss känna liksom steniga mineraler. Lägg till lite, lite rökta charkuterier och bilden börjar bli komplett. Härlig fin och stringent syra. Smånafsande tanniner ger en bra struktur och ryggrad. I eftersmaken några små nypor kakao, mint och örter för att precis på sluttampen få nypon, rosor och violer.
Riktigt läckert!!
Betyg 4++
Priset på SB är 492 kr och nu är det årgång 2015 som gäller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar