tisdag 14 april 2020

2015 Jesuitgarten Riesling GG, Dr. von Bassermann-Jordan

Det här vinet smakade jag på hösten 2016 då jag tillsammans med den svenske importören Rudolf Good Life besökte några odlare i Pfalz. Besöket hos Dr von Bassermann-Jordan resulterade i ett blogginlägg. Resans bästa riesling  var deras Jesuitengarten från 2012. Ett par flaskor från 2015 fick följa med hem. Jag har varit ståndaktig och hållit tassarna borta, men söndagen innan Påsk gick det inte längre. Söndagsfisken blev en gratäng på rödtungafiléer och räkor, där det här vinet fick utgöra sällskap.
Jesuitengarten är ett vingårdsläge som av många rieslingkännare anses som ett av de bästa lägena i Pfalz. Det ligger i utkanten av Forst, alldeles i närheten av Kirchenstuck och Ungeheuer. Namnet härrör från tiden då Jesuitklostret i Neustadt an der Weinstrasse ägde egendomen. 1793 köpte familjen Jordan vingården. Numera tillämpas organisk-biologiska odlingsmetoder.
Druvorna handplockas i omgångar alltefter hur de mognar. Spontan jäsning. Ingen klarning. Vinet får tillbringa en kortare tid på jästfällningen i tyska ekfat.

I doften hittar vi citrus, gul-gröna äpplen, lite päron, nylagd grusgång, skolkrita, flintasten och aningens gula stenfrukter.

I munnen känns en bra friskhet med en fin syra samtidigt känns vinet lite runt och med en del begynnande mognadstoner. Citrus, mogna gula äpplen och päron, persika, massvis av mineraler av typen krita och sten. I eftersmaken noterar vi mera mogen citrus och äpplen, men också någon exotisk frukt och en liten floral ton. Även här finns de kritiga mineralerna.
Ett väldigt gott vin. Smakrikt och med stor elegans. Det börjar så sakteligen närma sig sin topp. Lite mer utveckling  finns det nog och det kommer att hålla sig på den här höga nivån i flera år till.
Betyg 4+
Dessvärre finns inte vinet hos SB just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar