tisdag 7 april 2020

2017 Corte Cariano från Brunelli och 2018 Carianum

Coronaeländet löper på och vi fortsätter vår sociala distansering. Alltmer står det klart att några av de resor vi planerat göra i maj och juni får vi skrinlägga. Avbokningar är i full gång. Vi hoppas att situationen är bättre i höst och att vi då kan komma iväg på någon vinresa.

Under den gångna veckan har vi druckit de senaste årgångarna av två favoriter. Det här är inga mastodontviner eller kraftpaket. Det här är två viner som passar så bra till många lite enklare vardagsrätter.
Brunelli är en vingård belägen i San Pietro in Cariano några mil väster om Verona. Du som vill veta mer om vingården kan läsa mina reportage om Brunelli från 2017, då jag skrev om vad som hände månad för månad på vingården. Brunelli Wines 2017.

2017 Corte Cariano
Corte Cariano består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på deras vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 60 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Jag har tidigare skrivit om  årgångarna 2011 och 2012 liksom om årgång 2013 och årgång 2014. I  det här blogginlägget jämförde jag årgångarna 2015 och 2016.
Nu är det alltså dags för några noteringar om årgång 2017. Just den årgången drack jag för första gången i oktober förra året, då vi besökte Brunelli. Du kan läsa mitt "resereportage" här.

2017 var ett solig och varmt år, vilket gjorde att skörden blev ett par veckor tidigare än normalt. På grund av sommarens värme och torka blev skörden det här året runt 15 % lägre för Brunelli.
Årgång 2017 känns lättare i sin struktur. Frukten känns aningens ljusare samtidigt känns det som en lite mer elegantare årgång.
Det här är ett enklare vin som passar såväl till grillen och ljumna sommarkvällar som till vinterhalvårets vardagsmat.
Det känns redan i doften att det här är ett ungt vin. Visserligen möter oss en underbar körsbärsarom, men vi känner att under ytan finns så mycket mer som ännu inte blommat ut. Dock lite örter och kryddor kan vi ana oss till.

I munnen är det en ren och fin körsbärsjuice som möter oss. Här finns också några små nyanser av björnbär och svarta vinbär. Visst finns här också lite örter, någon liten kryddighet, steniga mineraler och i eftersmaken dyker choklad, någon droppe espresso samt körsbärskärnor upp. Syran är pigg. Tanninerna finns där och bjuder på ett fint litet motstånd.

Visst är det gott redan idag, men jag tror att den här kommer vara riktigt på topp i sommar.
Betyg 4-
På SB kostar den 170 kr, men är rapporterad som tillfälligt slut hos leverantören.


2018 Carianum
Detta är ett vin gjort på druvan Garganega till 100 %. Det är alltså samma druva som Soave-viner görs på. Druvorna kommer från en vinodlingslott (2ha) i Custoza ( strax söder om Gardasjön), som Brunelli också äger. Druvstockarna är runt 25 år gamla. Druvorna till vinet plockas när dom blivit lite övermogna. Syftet är att få druvor med större koncentration och komplexitet i såväl doft som smak. Musten får tillbringa en kortare tid med skalkontakt. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning runt fem månader på 225 l barriquer innan det buteljeras.
Det är något som Luciana (Albertos mamma) förde med sig in i boet när hon gifte sig med Luigi. Så klart gjorde Luigi ett vin på druvorna därifrån och på så sätt blir det ett kärleksvin som förenar Luciana och Luigi.
Vad jag tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal 20122013 och 2015. Årgång 2017 skrev jag om på Club Amarones hemsida förra året efter en provning i Stockholm med Alberto.

Färgen går i en mörkare halmgul ton.
Doften är rätt så stor och har en bra friskhet. Det startar med en fin äppelblandning (gula och röda), fortsätter med citrus, aprikoser och hyfsat stora nypor örter, för att avslutas med en liten lätt floral ton bl a jasmin.
Vi tar en klunk och konstaterar att detta är ett smakrikt vin med bra tryck i smakerna. Samma fina friskhet som i doften, men samtidigt känns det lite fetare.
Här finns gott om gula frukter såsom sommaräpplen, persika, aprikoser, några gula plommon och härlig citrus. Inslaget av örter och kryddor är tydligt, men förpackade på ett ytterst elegant sätt.
Eftersmaken är längre än för många soave-viner, som också görs på druvan Garganega. De gula äpplena återkommer liksom citrusen och de gula stenfrukterna. Alldeles i slutet dyker det upp lite acaciahonung.
Ett väldigt gott vin, som vi tycker görs sig särskilt bra till ugnsbakad eller grillad örtmarinerad lax.

Betyg 4

Carianum finns i beställningssortimentet med nr 74675 och kostar 199 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar