onsdag 31 maj 2017

Brunelli maj. Carianum

Så har det åter blivit dags med en månadsrapport från  "vår" vingård Brunelli Wine i Valpolicella.
Nedan hittar du länkarna till de tidigare månaderna:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano

April. RipassoBörjan av maj var betydligt kallare än normalt. Många vinområden drabbades av svår frost bl a Franciacorta, Bardolino, South Lake Garda och Arcole DOC. I Valpolicella klarade dom flesta vingårdarna sig riktigt bra. Brunelli tillhörde dom som inte hade några som helst problem med frosten. Runt den 20:e maj kom värmen, vilket betyder att man kan vara på väg att "komma ifatt" den sena våren.
I vinkällaren har det inte varit så mycket arbete. En del flaskor har fått etiketter.
Några vinevent i norra Italien har dom deltagit på. Desto fler grupper har besökt Brunellis vingård för rundvandring och vinprovning. Även boendet på deras Agriturismo Corte Cariano har haft en ganska hög beläggning. Ute på vinfälten har det varit desto mer arbete. De nya vingården, som jag berättade om i aprilrapporten, har krävt en hel del arbete med att få vinrankorna att växa enligt det system dom önskar. Skörd blir det först om två till tre år, men redan nu måste vinrankorna tuktas.
Mycket manuellt arbete sker också på de andra vingårdarna, där dubbelknoppar tas bort, likaså reduceras mängden blad både på toppen liksom utefter stammen. Ett tidskrävande arbete.
Den första "gröngödslingen" har ägt rum, främst är det klöver och vicker som som slås och sedan fräses ner i jorden.Under våren har Brunelli släppt två nya viner. Jag skrev i mars några rader om deras Rosato, som dessvärre inte verkar lanseras i Sverige. Det andra vinet Campo del Maestro finns däremot i beställningssortimentet sedan ett par dagar. Det är klart man blir nyfiken när man Alberto meddelar att vinet görs på åtta lokala druvor.: Corvina Verones, Oseleta, Rondinella, Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese samt Cabernet Franc(10%). Druvorna har torkats i fyra månader. Efter jäsningen har vinet fått tillbringa två år på barriquer. Jag har beställt ett par flaskor och kommer i junirapporten redogöra för mina tankar.


2015 Carianum är ett vin gjort på druvan Garganega till 100 %. Det är alltså samma druva som Soave-viner görs på. Druvorna kommer från en vinodlingslott (2ha) i Custoza ( strax söder om Gardasjön), som Brunelli också äger. Druvstockarna är runt 25 år gamla. Druvorna till vinet plockas när dom blivit lite övermogna. Syftet är att få druvor med större koncentration och komplexitet i såväl doft som smak. Musten får tillbringa en kortare tid med skalkontakt. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning runt fem månader på 225 l barriquer innan det buteljeras.

Carianum är min favorit av de tre vita viner som Brunelli gör.
Det är ett ett mycket smakrikt och läckert vin vin, som står sig väl mot de flesta Soaveviner. Jag tycker också att det har lite mer tryck i smakerna och en ört-/kryddighet, som är riktigt trevlig.
Färgen går i en halmgul ton.
Doften är hyfsat stor med en bra friskhet. Det börjar med en fin äppelblandning, såväl gula som röda äpplen. Lite citrus och aprikoser och en stor dos örter bl a salvia i mellanpartiet. Avslutningen  överraskar med en fin blommighet, där vi särskilt noterar lite jasmin.
Även i munnen finns det en bra friskhet, men också en lite fetare känsla. Den gula frukten är det som vi först slås av. Här finns sommaräpplen, persika, aprikos, några plommon och aningens citrus. Jag undrar om det inte är inslaget av de finstämda och tydliga inslaget av örter och kryddor som mest imponerar på mig. Verkligen läckert.
Fin friskhet via en angenäm ton av lime och gulgröna äpplen.
Eftersmaken är längre än för många andra viner jag smakat gjorda på druvan Garganega. Alldeles i slutet dyker det upp lite acaciahonung.
Betyg 4-

Carianum är en fullträff till örtbakad eller grillad lax.
Dessvärre finns inte vinet hos Systembolaget, vilket så klart är mycket synd. Vi betalade 8 euro om jag minns rätt. Det tillkommer frakt och svensk alkoholskatt.

1 kommentar:

  1. Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. its was reallyvaluable. thanks a lot.Rolex Replica very good.

    SvaraRadera