söndag 21 maj 2017

Grekiska viner. Del 1. Tatsis Winery Angel´s Heart Negoska Rosé 2014

Så kom då sommarvärmen till norra Halland i torsdags. Lite trädgårdsarbete och sedan dags för årets första roséstund på kyrkbänken (hämtad från missionshuset i Hakebo).
Vännen Ingvar på bloggen Billigt vin har skrivit om grekiska viner på ett sätt som gjort mig nyfiken. Jag beställde 12 olika viner från den danska vinimportören Oinofilia. Detta är tänkt att bli sommarens vinprojekt. Med jämna mellanrum kommer vi att presentera dessa grekiska viner.
Först ut blev ett rosévin från Tatsis Winery.
Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendom 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Vinet är gjort uteslutande på den blå druvan Negoska, som vuxit på vinstockar med en ålder på 40-60 år. Druvorna avstjälkas och macerationen pågår i 12-18 timmar. Endast naturlig  s k vildjäst används.


Färgen går i läcka nyanser av brons, orange och skogshallonröd.

En spännande och ganska stor doft med toner av jordgubbar, citrus, stendamm, sommarblommor och champinjoner. Sällan eller aldrig har vi känt en rosé med en sådan doft, men vi gillar det vi känner. Spänningen hur det smakar bara ökar.
Även  smaken avviker från det vi druckit i roséväg, men vi gillar vad vi har i glasen. Syran är stor och fin, men blir aldrig påträngande utan skapar en tilltalande friskhet. Här finns också lite tanniner. Du läste rätt här finns lite små, nätta, nafsande tanniner. Vi har aldrig stött på tanniner i något rosévin tidigare.
I inledningen finns en förtjusande frukt som startar med jordgubbar, fortsätter med lite fler röda bär för att slutligen landa i lite mörk frukt. En citruskompott, steniga mineraler och några vita blommor hittas i det långa avslutet.

Negoska från Tatsis har en charm och personlighet som tar oss med storm. Ett rosévin i en helt egen stil, men oj vad vi gillar det här. Vi faller pladask och konstaterar att det här vill vi dricka mer av.

Betyg 4

Priset ligger på 125 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar