torsdag 4 maj 2017

Amarone, Barolo, Languedoc och Cairanne

Vi hade härom veckan en liten vinprovning med brodern och hans familj. Vi ställde två fransmän mot två italienare, om man så vill. Det kan också uttryckas som finn ett fel dvs ett av de fyra vinerna var ett "enklare" vin.

2007 Caloetto från Le Ragose
 2006 var den första årgången av Caloetto. Druvorna kommer från den del av vingården som är högst belägen (dryga 400 m ö h). Druvmixen är densamma som i deras "husamarone" dvs 50% Corvina, 20%Corvinone, 20% Rondinella och 10% av blandade druvor . Druvorna mognar något senare, så skörden sker vanligtvis i skiftet sep/okt. De får sedan ligga på tork fram till skiftet jan/feb. Vinet får åldras först 6-12 månader på stålfat och sedan två till tre år på sk tonneaux (5 hl) av fransk ek.
Jag hyllade årgång 2006 här. Det är med stor spänning vi testar den nya årgången.

Färgen har en mörk rubinröd ton. Jag upplevde färgen i årgång 2006 som mörkare nästan blåsvartlila.
Här finns ett bra tryck i doften. Stor, kraftig och inte utan elegans, men aldrig överdådig. Massor av mörk frukt, gott om örter, någon liten fläkt från våt jord och så lite svartpeppar.
Smaken är fantastisk. En klassamarone. Den känns något stramare än 2006:an och därmed går den i en typisk Le Ragose-stil. Det känns också som att det finns något mindre fruktsötma i 2007. Smaken är intensiv med mörka körsbär, skogsbär, blåa plommon, kakao samt lite kryddor. En delikat syra ger Caloetto en bra friskhet. Tanninerna är mer närvarande än i många andra amarone. Tillsammans med syran ger det vinet en ordentlig ryggrad. Eftersmaken är riktigt lång på amaronevis. Det är först här vi känner lite torkad frukt (inte så mycket russin), söta, mogna, mörka körsbär, några krossade körsbärskärnor samt den bitterljuva smaken från riktigt mörk choklad.
Att alkoholen uppgår till 15,5% känns inte det minsta. En mycket välbalanserad och harmonisk Amarone, som kommer att utvecklas något ytterligare. Fast egentligen behövs inte detta när det smakar som Caloetto 2007 gör. Ett måste för varje amaroneälskare.
Betyg 5-
På "Bolaget" kostar den 666 kr.


2007 Luigi Pira Barolo.
I doften hittar vi röda bär, lite rosor, stendamm och någon ton av vitpeppar. Doften är inte så kraftig precis, men ändå tydlig och framförallt trevlig.
I munnen är den lite småstram med tanniner som biter. Precis som de förväntas göra i en Barolo, men ändå inte allt för påträngande och till maten blir samspelet med syran och frukten av högsta klass.
De röda bären (körsbär, hallon, tranbär, lingon) briljerar med sina smaker. Någon liten ört. Trevliga rosor och steniga mineraler. Eftersmaken något längre än medel med mera rödaktig frukt, vitpeppar, rosor, läder och aningens lakrits.
Riktigt god och väldigt tillgänglig just nu.
Betyg 4++
Vi betalade knappt en trehundring för några år sedan.



2006 La Pèira
Detta är toppvinet från La Pèira en Damaisela. Vingården ligger i Languedoc i området som kallas Terrasses du Larzac. En producent vars viner vi verkligen gillar. Toppvinet har vi inte druckit tidigare, men desto fler gånger deras andra vin Las Flors. Åtskilliga gånger har vi hyllat det vinet bl a  20062007,20082009 och 2010.
Tredje vinet Les Obriers är inte alls så tokigt, så här skrev jag för några veckor sedan.
La Pèira är gjort på druvorna Syrah (60%) och Grenache (40%). Lagrat i 24 månader på helt nya Barriquer.

Färgen är mycket mörk, ja nästan svart.
Doften är stor, intensiv och kraftfull. Massor av mörk frukt, lite örter, en del kakao, tobak, läder, någon pinjekvist och ännu mera körsbär av ett litet sötare slag. Maffigt och lovar mycket.
I munnen är det ett intensivt och kraftfullt vin vi får ta del av.  Här finns en massiv och komplex fruktkompott bestående bl a av en samling mörka bär (blåbär, körsbär, björnbär, svarta vinbär), men också några instick av ett ljusare slag som hallon och tranbär. Bakom frukten tar det sig fram rökta charkuterier, kakao, espresso, lite lakrits och örter. En finstämd syra bildar tillsammans med de finkorniga tanninerna en ryggrad i vinet som imponerar. Eftersmaken är riktigt lång med ännu mera mörk frukt.
Det är ett imponerande vin. Sagolikt gott. Så här 11 år efter skörd bjuder det upp till en stor vinupplevelse. Ytterligare utveckling är nog möjlig.
Betyg 5-
La Pèira 2006 kostade 649 när jag köpte det(2009).
På "Bolaget" finns årgång 2008 för 476 kr.

2012 Les Travers från Domaine Brusset.
Ett vin från den lilla byn Cairanne.
Jag drack det här vinet för två år sedan. Ett helt OK vin för 139 kr. Det hela resulterade i ett blogginlägg, där jag presenterar producenten lite mer. Du kan läsa om detta här.
Fakta om själva vinet finns på baksidesetiketten, som du ser på den undre bilden.

Vi möts av en liten försiktig doft, där vi noterar mörk bär i form av svarta vinbär och körsbär. Här finns en samling örter, aningens viol och en tydlig ton av svart peppar.
I munnen känns det lite lättare och tunnare. Rentav ganska enkelt. Våra gäster hade så klart inga svårigheter att peka ut detta som kvällens lättviktare. Det mötte ju också ett par riktiga giganter.
Vi hade en skvätt sparat som vi drack kvällen därpå. Nu utan konkurrens och då måste jag säga att det kändes ganska trevligt.
En fin mörk frukt med blåa plommon, körsbär, och solvarma björnbär. Här finns några ordentliga nävar örter och kryddor. Små nätta tanniner och en trevlig syra. Eftersmaken är medellång och bjuder på mera mörk frukt, lakrits, örter och en violpastill.
Betyg 3+
När vinet lanserades på SB för två år sedan var priset 139 kr. Nu är det slutsålt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar