måndag 22 maj 2017

Amarone 2007 Terre di Leone

Åter dags för en koll på Amarone 2007. Detta är ju ett av Vintankars projekt under året att göra en avstämning av hur 2007:orna ligger till.
Så här långt har det blivit: Speri och RossonVilla Canestrari Riserva 1888Costasera Riserva , Bertarole och AllegriniCasa dei Bepi (Viviani)Vaio Armaron, MarionRoccolo GrassiCaloetto (Le Ragose) och Le Ragose .
Terre di Leone är en liten (äger 5 ha och arrenderar 5 ha) och relativ ny producent. 2004 drog dom igång sin verksamhet. Vingården är belägen i utkanten av byn Marano någon mil nordost om Fumane.
Druvblandningen är 40% Corvina, 20% Corvinone, 25% Rondinella, 10% Molinara och 5% Osoleta. Druvorna plockas sent på säsongen och får sedan ligga på torkning runt 150 dagar. Vinet har fått mogna i nästan två år på "tonneaux" och på franska ekfat(25 hl). Avslutningsvis har vinet fått ligga till sig i sex månader på flaska innan det är moget för marknaden.

Doften är stor och tilltalande. Den meddelar omgående att här är en amarone av mycket hög klass. Vi känner massor av mörka bär (främst körsbär), blåa plommon och en härlig kompott av torkad frukt. Att bara sitta och småsniffa på Terre di Leone är ett sant nöje i sig. Vi upptäcker efterhand även kakao, örter och någon liten ton av björnklister. Ett riktigt doftvin!!

Smaken går i samma tonläge. Stor och kraftig, men inte utan elegans. Det vimlar av mörk frukt såsom körsbär, björnbär, blåa plommon och något litet blåbär. Örter/kryddor, torkad frukt, kakao och aningens espresso finns där i små välbalanserade mängder. En liten pigg syra håller friskheten uppe. Tanninerna så sammetslena nu tanniner kan bli.
Eftersmaken är formidabel och utdragen. Smakerna fyller munhålan och dröjer sig kvar länge, länge... med söta körsbär, några små russin och bitterljuv mörk choklad. På etiketten står 16,5%, men vi känner ingen tillstymmelse till alkohol.
Det finns en balans och harmoni över Terre di Leone så att mängden smaker och kraft aldrig går över gränsen utan bara förblir en ren njutningsdryck. Så klart är detta inte helt lätt att kombinera med mat. Lite hårda ostar (parmesan, peccorino, gruyere, västerhavsost) till en fotbollsmatch är för Vintankar den optimala kombinationen.
Betyg 4++

Vinet ingår inte i Systembolagets sortiment. Vi har köpt vår flaska av Vinupplevelser för 595 kr, där är det årgång 2009 som gäller nu. Fast priset är detsamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar