Det var 2015 som dom bestämde sig för att dra igång verksamheten. Den uttalade målsättningen är att hitta mindre kvalitetsproducenter från nya spännande områden.
Så här långt har dom två producenter i sin portfölj med vardera fyra viner. Båda producenterna kommer från det lilla vindistriktet Empordà beläget i Spaniens nordöstra hörn och med en vinodlartradition som tog sin början på 500-talet.
I det här första inlägger fokuserar jag på Hugas de Batlle. Vi hittar den här producenten vid kuststaden Colera inte så långt från gränsen till Frankrike. Dom förfogar över 16 ha vingårdar utspridda alltifrån uppe på bergstoppar till dalgångarna runt byn.
Idag är det Edu Hugas de Batlle som är ansvarig för verksamheten som startades av hans farfar.
2002 började Edu ett omfattande arbete med att omplantera och återplantera vinrankor på de gamla vingårdarna.
De 16 ha är uppdelade på fyra vingårdar
- Coma Fredosa; där Black Grenache och Cabernet Sauvignon odlas
- Coma de Vaixel; Black Grenache, Cabernet Sauvignon och Merlot
- La Falguera; Carignan och Muscatel
- La Pineda; Syrah och White Grenache
Det kustnära läget, de branta stenterasserna och den kraftfulla Tramontana-vinden ger vinerna sin speciella karaktär och möjliggör också odling som drar åt det ekologiska hållet.
Camí d´en Poca Sang 2015
Kvällen började med att vi smakade ett rosévin gjort på Röd Grenache till 100%. Det görs drygt 2000 fl av det här vinet och i stort sett allt säljs i närområdet.
Färgen har en djup körsbärsröd ton.
I doften hittar vi smultron, lite jordgubbar, körsbär samt en litet örtknippe.
Smaken är frisk och somrig på något vis. Väldigt törstsläckande och lättdrucken, ändå har den en fin karaktär och känns lite mer fyllig än många andra roséviner vi druckit.
Det här dricker jag mer än gärna igen, dessvärre finns det inte på Systembolaget
2013 Coma de Vaixell
Druvmixen varierar något år från år men ligger runt: Cabernet Sauvignon (45%), Merlot (30%) och Röd Grenache (25%). Druvorna kommer från vinrankor som är dryga tio år och som vuxit på deras högst belägna vingård cirka 400 m ö h. Vinet har fått en kortare tid, ca tre månader, på ekfat
I munnen är det en angenäm fruktkompott på röda och mörka bär, där vi främst känner hallon, svarta vinbär, jordgubbar och några körsbär. En liten lätt ört-/kryddsamling hottar till smaken.. Det finns en bra syra och väluppfostrade tanniner. Eftersmaken är medellång med mera frukt och här får vi ett avslut med lite anis.
Ett trevligt vin som känns både runt och matvänligt.
Väldigt drickvänligt idag och förblir så i säkert flera år till.
Betyg 3++
På systembolaget kostar det 181 kr. Vinet kan endast beställas i kolli om 6 flaskor. Bestnr 79698.
2011 Coma Fredosa
Vinet är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon (55%) och Röd Grenache (45%). Knappt ett år har vinet fått mogna på franska ekfat.
Doften är ganska stor och har en trevlig bärkompott: hallon, svarta vinbärsblad, jordgubbar och slånbär. Här finns också en del medelhavsörter samt mineraler som drar åt stendamm och järnfilsspån.
I gommen är det ett moget vin. 2011:an är i ett perfekt drickskick nu med den fina syran och tanniner som bjuder motstånd utan att för den skull bli alltför påträngande.
Bären från doften återkommer i smaken. Det finns ett större djup och lite mer tryck i Coma Fredosa än i Coma Vaixell. Den känns också mer komplext med flera nyansbottnar. Eftersmaken något längre än medel och bjuder mera frukt och örter. Nu tillsammans med sötlakrits och någon smula mörk choklad.
Betyg 4
Priset på Systembolaget är 241 kr. Det säljs endast i kolli om 6 flaskor. Beställnr 76490
Här från från bergstoppen kan vi se den mycket gamla vingården Falguera. Det är här som Hugas de Batlle odlar druvan Samso (Carignane) på vinstockar som är mycket gamla. Mer än 80 år. |
2009 Falguera
Falguera görs på 60 % Samso (Carignane) och 40% Röd Grenache.
Ett mycket komplext och kraftfullt vin med massor av mörk frukt samtidigt som vinet har elegans.
I doften hittar vi körsbär, björnbär, något aningens svarta vinbär och slånbär. Lägg till ett knippe örter och mineraler (järn och kalkiga) från skifferjorden så blir bilden komplett.
I munnen växer vinet till något stort. Det är ett ordentligt tryck i frukten. Solvarma mörka bär (samma som i doften) är det som vi först noterar. Vi riktigt kan känna sommarens heta, soliga dagar förmedlas i den ljuvliga frukten. En försiktig ton av diverse örter och kryddor. Eftersmaken är riktigt lång och där får frukten sällskap av mörk choklad, kaffe, någon sötlakrits bit och torkad frukt.
Tanninerna är alldeles sammetslena, men noterbara liksom en försiktig syra som ser till att vinet har en bra friskhet.
Utan tvekan var det här för min del kvällens vin. Bara så förbaskat gott.
Det här kan jag tänka mig till en ordentlig köttbit, men ännu hellre till en ostbricka eller som ett rent meditationsvin.
Betyg 5-
Det görs årligen endast 1 300 flaskor av Falguera. Importören Vinua har lyckats plocka hem några stycken till Sverige. Pris på SB är 786 kr. Beställningsnummer på SB är 70586.
Vinerna från Hugas de Batlle var rakt igenom trevliga bekantsaper, där Falguera sticker ut lite extra.
Visst kommer jag att förstärka vår vinkällare med några flaskor.
För en liten importör blir Systembolagets hanteringskostnader alltför höga för att vinerna ska kunna säljas flaskvis. Vinua som så många andra småimportörer säljer därför sina produkter i kolli om 6 flaskor. Det är endast Falguera som går att köpa som enskild flaska. Mitt råd blir att du tillsammans med 2-3 andra vinvänner gör en gemensam beställning.
Är du nyfiken på den här producentens viner så går det att köpa en blandlåda på 6 flaskor.
Du hittar hela utbudet här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar