Det firades födelsedag för dryga veckan sedan. Vädergudarna var på min sida och gav mig en alldeles underbar försommar dag. Dottern från Bryssel hade kommit hem för några dagar. Sonen med flickvän gästade oss. Det kan väl inte bli mycket bättre än så.
Vi startade med roséchampagne. Ur frysen tog vi fram våra sista två humrar.
Inget annat än en perfekt start och stor njutning.
Jag skrev en hyllning till Gosset Grand Rosé för dryga månaden sedan. Samma omdöme nu som då. Det är bara att klicka på länken så kan den intresserade läsa mina tankar.
2004 Flaccianello
Vi grillade oxfilé. Lät våra sista amandinepotatis klyftas och få en stund i ugnen. Lite sallad från drivbänken. Vi drack till detta ett vin jag aldrig smakat tidigare.
Det har gått ett par år sedan det här vinet kom i min ägo. En av mina trogna läsare hörde av sig. Det blev lite utbyte av amaroneerfarenheter. Det hela landade med att jag skickade en flaska amarone till honom och fick den här flaskan Flaccianello av honom.
Producent är Fontodi, som sedan 1968 ägs av familjen Manetti. Deras egendomar omfattar 130 ha, varav 70 ha är vinodlingar. Giovanni Manetti var mycket tidigt inne på att driva vingården ekologiskt och den är så klart certifierad som Organisk/biologisk odling. Giovannis synsätt har spridit sig till närliggande jordbruksföretag, så att idag är många grönsaksodlare och djuproducenter i området ekologiskt certifierade.
Vi hittar deras vingård strax söder om staden Panzano i dalen Conca d´Oro. Vi befinner oss nästan mittemellan Florens och Siena. Årsproduktionen ligger på cirka 300 000 flaskor fördelade på sju olika viner. Deras Chianti Classico står för närmare 60% av tillverkningen.
Vinet Flaccianello kom till världen 1981. Det är gjort på enbart Sangiovese-druvor. Jäsning sker på ståltankar medelst naturliga jästsvampar under tre veckor. Vinet får sedan tillbringa runt 18 månader på nya franska ekfat. De första årgångarna fick enligt dåtidens regler inte bära namnet Chianti, utan fick bli ett IGT-vin. Giovanni har fortsatt att benämna det som IGT (Indicazione Geografica Tipica). Det görs runt 60 000 flaskor av Flaccianello. Vinet betraktas som Fontodis toppvin.
Vi låter vinet få ett par timmar i karaff innan vi serverar det.
Färgen går i en mörk rubinröd nyans med en del tegelfärgade stråk.
Ingen stor maffig doft utan mer försiktig och elegant, men ändå väldigt tydlig. Här finns mörka bär, läder, cederträ, tobak, stendamm och lite kryddor. Någonstans i bakgrunden figurerar violer och rosor. En inbjudande och angenäm doft.
I munnen är det första vi känner en ljuvlig bär- och fruktsmak. Här finns en kompott på lite syrliga röda körsbär, hallon, några svarta vinbär, lite syrliga övermogna röda vinbär samt några droppar tranbärssaft. Strax därpå finstämda örter och kryddor samt mineraler som för tankarna åt såväl järn som sten. Här finns en stor och fin kropp. Syran är trots vinets ålder vital och tanninerna påtagliga utan att bli alltför närgångna.
I den riktigt långa eftersmaken får vi mera frukt, som nu går i en mörkare ton, lite lakrits, unset vanilj och någon floral ton.
Trots sina 13 år finns inga ålderskrämpor. Ungdomsstadiet är så klart passerat, men fortfarande en bit kvar till att bli övermoget med andra ord i en alldeles underbar drickfas just nu.
Ett stort vin!!
Betyg 5-
Ett stort tack till Ola som lät mig få ta del av det här goda vinet.
På Systembolaget är det årgång 2013 som gäller till priset 658 kr. Är denna årgång som vår 2004 så behöver det runt ytterligare 10 år i källaren.
Kul att Flaccianello var till belåtenhet. Hade förvisso inte väntat mig något annat. Kommer du ihåg producenten Rivetto (mest känd för Barolo) som gör vitt vin på den ovanliga druvan Nascetta. Sen något år gör man ett bubbel (metodo classico, d.vs. Champagne style) på 100 % Nebbiolo. Jag måste bara få tag på några flaskor. Hinner du dit före mig så hör av dig och vice versa. http://rivetto.it/en/vini/kaskal/
SvaraRadera