måndag 19 juni 2017

Grekiska viner del 3: 2014 Xinomavro Nature, Thymiopoulos

Häromdagen öppnade vi det första röda vinet utav de grekiska viner vi köpte i början på maj. Grekiska viner har blivit sommarens projekt på bloggen. Vi köpte 12 olika viner och skriver lite om dessa varefter vi dricker dom. Så här långt har vi skrivit om:
2014 Angels Heart Negoska Rosé
Economou Estate Crete 2013 Assyrtiko

Båda vinerna har vi blivit smått imponerade av, så det är med stor spänning vi öppnar flaska tre.

Familjen Thymiopoulos har ägt vingårdar i Naoussa sedan flera generationer tillbaks, men det är först på senare år som dom börjat producera vin under eget namn. Det startade när Apostolos Thymiopoulos återvände till sina hemtrakter efter avlagd examen vid Athens Universitet på Oenology-programmet i början på 2000-talet. Verksamheten drivs enligt organisk-biologiska metoder med inslag och tankar från den biodynamiska-läran. Därför används ingen konstgödsling, besprutning med syntetiska preparat mm. Hans tankar är att varje årgång ska få ge sin egna prägel åt vinet, därför så lite "intervenering" som möjligt i vinframställandet. En minimal tillsats av SO2 är i många fall ändå nödvändig.
Idag för förfogar man över 28 olika vingårdslägen med utgångspunkt från den ursprungliga vingården i Trifolos.

2014 Xinomavro Nature.
Härom veckan provade vi detta vinet, som är gjort uteslutande på druvan Xinomavro som vuxit på vinstockar med en ålder +40 år. Druvorna har fått mecerera i 18 dagar på både ståltank och 500-600 l stora ekfat. Endast naturlig jäst. Inga klarningsmedel, ingen filtrering och ingen tillsats av SO2. Vinet har fått ligga till sig i cirka sex månader på stora ekfat.

Färgen har en nyans som för våra tankar till granatäppeljuice.

Doften är annorlunda. Här finns inga likheter med något annat vin vi druckit. Detta samtidigt som när vi sätter ord på vad vi känner i doften, så blir det tämligen bekanta aromer.
Vi känner rätt mycket jord, lera och höstlöv så där med en gång, men ganska snart tillstöter en komplex bärsamling och lite kryddor. Någon underliggande ton av vanilj, nyhyvlad furuplanka och våta grusgångar noteras också.

I munnen är det ungt, fräscht och med en bra friskhet. Här är det frukten som omedelbart tar kommandot: körsbär, hallon, tranbär, lingon och blåbär. En lätt pepprig ton, fina örter och gröna oliver ligger där med sina undertoner. Syran är väldigt läcker. Den ger friskhet och är inte särskilt påträngande. Stadiga och hyfsat rejäla tanniner. Ändå blir dessa inte närgångna eller ansträngande. Sammantaget blir det här både gott och läckert.
Första kvällen drack vi vinet till grillad kyckling med lite lätt asiatisk kryddning. Det visade sig vara en bra matchning. Det blev en slatt kvar i flaskan, som fick tillbringa ett dygn i kylskåpet. I solskenet dagen därpå, lite kylt, blev vinet en ren hit. Så gott, så svalkande och så törstsläckande.
Betyg  4

 Vinet kostade 199 DKK och köpt av Oinofilia i Danmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar