torsdag 8 juni 2017

Grekiska viner del 2. Economou Estate Crete Assyrtiko 2013

2017 är "projektens" här på Vintankar. Det största är de månatliga rapporterna från "vår" vingård Brunelli. Vi körde också igång "Amarone årgång 2007", där vi dyker ner och ser hur 2007:orna artar sig, så här tio år efter skörd. Det tredje startades i gång för ett par veckor sedan, då vi inhandlade 12 olika grekiska viner, som vi ska dricka och skriva om under sommaren.

Först ut var ett rosévin, som vi föll pladask för. Du hittar våra tankar runt det vinet på länken Negoska rosé 2014.
Till den grillade marulken i fredags drog vi korken ur vin nr 2.
Producent är Domaine Economou. Huvudansvaret idag har Gianni Economou med en gedigen bakgrund som vinmakare bl a i Piemonte, Bordeaux, Bourgogne och Tyskland.

Vinodlingarna omfattar 16 ha belägna på en högplatå (dryga 600 m över havet) runt byarna Ziros, Katsidoni och Etia. Vi befinner oss på den östra delen av Kreta någon mil upp i bergen från staden Sitia.
Dom har valt att satsa på lokala druvor som Liatiko, Mandilari, Vilana, Thrapsath m fl. Vinstockarnas ålder är mellan 30 och 40 år gamla. I vissa fall ännu äldre. Utan att vara certifierade bedrivs arbetet i organisk-biologisk anda.


Jäsningen har skett medelst naturlig jäst. Vinet har legat en längre tid på sin jästfällning, därefter har vinet fått tillbringa en kortare tid på ekfat.

Färgen går i en djup guldgul nyans. Inte alls olik barndomens läsk Guldus.
Doften är stor och karaktäristisk. En doft som triggar igång oss, men också en doft som inte är helt lätt att beskriva. En doft vi verkligen tar till oss. Frisk så klart med en massa gula frukter, örter, hö och en massiv mineralblandning, grus, stendamm, krita och knallpulver.

Även i munnen är det mycket friskt, fylligt, kraftfullt och komplext. En fin citruskompott, massor av örter, gula stenfrukter (plommon, aprikos, persika) och läckra mineraler(sten, krita och något krutstänk). Här finns en alldeles förträfflig syra. Eftersmaken är lång med citrus, örter och några honungsstänk.

Ja, jisses vilket vin det här är. Olikt andra vita viner vi druckit, men ändå en hel del vi känner igen. Och framförallt är det väldigt gott.

Betyg 4++

Priset är 269 DKK. Köpta av Oinofilia i Danmark.
Och visst sätter vi upp det på listan över vin som ska köpas igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar