onsdag 7 januari 2015

Lite Garganega från Brunelli

Under julledigheterna blev det en flaska vitt vin på druvan Garganega. Det är den druvan som används i det vita vinet från Soave, vinområdet som ligger några mil öster om Verona. Vår flaska är gjord på samma druva, men är odlad längre västerut, alldeles söder om Gardasjön.

2012 Carianum, Brunelli
Du som vill veta lite mer om Valpolicellaproducenten Brunelli klickar in på Amaroneguiden, där jag skrivit om mitt besök i somras.
Det här vinet är gjort på druvan Garganega. Det kommer från en vinodlingslott (2ha) i Custoza ( strax söder om Gardasjön), som familjen Brunelli äger. Druvstockarna är runt 25 år gamla. Druvorna till vinet plockas när dom blivit lite övermogna. Syftet är att få druvor med större koncentration och komplexitet i såväl doft som smak.
Vinet får fem månader på 225 l barriquer. innan det buteljeras.

Färgen har en halmgul ton.

Doften är frisk, där äpplen, aprikoser och inte minst örter/kryddor möter oss tämligen omgående. Här finns också lite lime. Efter ett tag kommer det också lite vita blommor inte minst jasmin. Bland örterna dominerar salvia.

I gommen får vi ett vin med stor friskhet. Här finns en underbar smak av gul frukt: äpplen, aprikoser, persika och lite citrus. Några stora nävar örter dyker upp strax därpå. Eftersmaken är något längre än medel och spetsas med lite acaciahonung.
Vi gillar verkligen det här vinet.
Det vi faller för är friskheten i vinet och samklangen mellan den gula frukten och örterna.

Betyg 4-

Vi köpte vår flaska i somras, då vi besökte Brunelli. Vi betalade då 8 euro. Det tillkommer sedan frakt och svensk alkoholskatt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar