lördag 31 januari 2015

2012 Terre de Bussière, Domaine de la Janasse

För fjorton dagar sedan damp det ner ett mail från Bristly Wine. En ny årgång av Dom Janasses vin "Terre de Bussiere" var på ingång. Vi beställde ett par flaskor. I tisdags var det premiär. Vi hällde upp två glas, som fick stå någon timma innan vi satte oss till bords. På med korken och två dagar senare var det så dag igen för två glas igen.

Det här vinet har den för södra Rhone inte helt vanliga druvsammansätnningen 65% Merlot, 30% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon och 5% Grenache, Druvorna växer i ett område som kallas Bussière utanför Courthezon, strax nordost om Chateauneuf-du-Pape.
Till stora delar en Bordeauxblandning, men där druvorna växt i södra Rhone.
Vinet har legat på barriquer i 12 månader varav 30% nya.

Doften andas ungdomlighet med en stor portion mörka bär, lite örter och en touch av kompostjord.

I gommen spelar den ungdomliga, lite snärtiga frukten ut hela sitt register av mörka körsbär, svarta vinbär, blåa plommon och skogshallon. Frukttoner som träffar oss på det sättet vi vill ha dom. Här finns också lite typiska drag av södra Rhone i form av en härlig örtblandning. Hyggligt lång eftersmak och där får vi en härlig ton av söt lakrits samt en liten bit mörk choklad.

Vinet höll ihop på ett strålande sätt dvs det var precis lika bra på torsdagen som det var på tisdagskvällen.

Ett fantastiskt gott vin för endast 112 kr. Vinet finns i beställningssortimentet med nr 72982.
Det är så klart så att det finns viner med större elegans och komplexitet, men då får du lägga till ett par hundralappar. Det här får bli vårt franska husvin under 2015.


1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Ska genast beställa och prova. / Micke J

    SvaraRadera