onsdag 21 januari 2015

Gambero Rosso 2015 i Köpenhamn. Del 1.

Måndagen 12 januari var Gambero Rosso Eventet i Stockholm och två dagar senare i Köpenhamn. Jag valde Köpenhamn, då jag dels har kortare väg dit och dels får chansen att besöka min favorit bland Köpenhamns vinbutiker nämligen Cibi e Vini. I Köpenhamn är det gratis för bloggare och det där med dryckesbiljetter existerar inte.
Jag steg upp i ottan. Öresundståget till ett Köpenhamn, där det snöblandade regnet hälsade mig välkommen. Det blev en rask promenad från Köpenhamns Hovedbanegård till Torvegade 28.
Det blev som alltid en trevlig pratstund med Fabio och Mie. Jag fyllde också på förrådet av viner från Cascina Tavijn. Dessvärre var nya årgången av Grignolino slutsåld.
Den nya favoriten Barbaresco "Campo Quadro" 2004 var också en självklarhet att köpa igen.

En snabblunch i Nyhavn innan jag kl 12.00 stegade in på Moltkes Palae, där 29 utställare presenterade sina viner. Dom flesta hade ett flertal viner som dom visade upp. Jag provade nog runt 50 viner, som ni förstår blev det mycket spottande.





Mitt första stopp blev hos Dolcettoproducenten Cantina Clavesana. En mycket trevlig och entusiastisk Mario Schwenn berättade om de tre Dolcettovarianterna som kunde provsmakas. Runt 350 familjer med bland de högst belägna vingårdarna i Dogliani och Clavesana utgör det här kooperativet. 90% av det som odlas är Dolcetto. Du som vill veta mer klickar in på länken Cantina Clavesana.





2013 Dogliani Clavesana.
Lagrad en kortare tid på ståltankar. Gott om röd frukt. Syror som är snälla. Friskt. Lätttilgängligt och gott.
2012 Il Clou di Clavesana. 
Har fått ett antal månader på gamla ekfat. Lite mörkare frukt än i vin ett. Aningens mer komplex. Begynnande mognadstoner. Även här syror som är snälla. Tanninerna tar för sig lite mer.
2011 Allagiornata 587.
Här kommer druvorna från endast en vingård.
Stramt, mer fylligt än de båda andra. Mer komplext. Härlig frukt, kakao, mineraler och lite viol i smaken. Friska syror och tanniner som är fogliga. Vi sammanfattar det hela som tre riktigt bra Dolcettoviner, väl värda att titta lite närmare på.

2012 Barbera d´Asti Superiore La Cricca.
Vi går från ett stort kooperativ till en liten odlare, Roberto Ferraris, där vinverksamheten startade 1923. Dom förfogar över 9 ha vinmark. Dom tillverkar 4 st Barbera d´Asti och en Monferrato Rosso. Det är endast "La Cricca" som vi får testa idag. Det här vinet får mogna i tolv månader på barriquer av fransk ek.
Här finns både mörka och lite ljusare bär, en del kryddor och mineraler. Aktiva tanniner och syror, men ändå inte alltför påträngande.
Intresset är väckt och jag provar gärna det här lite mer grundligt.



Fyra olika amaroneproducenter fanns bland utställarna. Två utav dom stack ut lite extra.

Rubinelli Vajol drack vi i somras, då vi besökte restaurangen Groto de Corgnan. Det var årgång 2009 vi fick då och jag blev smått imponerad av den. Vingården ligger i utkanten av San Pietro in Cariano. Vinet är gjort på 40% Corvina, 40% Corvinoine, 10% Rondinella och 5% vardera av Oseleta och Molinara. Druvorna har torkats i nästan fyra månader. Vinet har fått 18 månader på 30 hl ektunnor samt ytterligare en tid på flaska innan det släpps ut på marknaden.
I gommen känns frukten lite ljusare än vad vi är vana vid. Här finns lite kryddor, kakao, lakrits och en del fat. Alkoholen är ännu inte fullt ut integrerad med frukten. Vinet är runt och mjukt. Lena tanniner. Syran ger vinet en behaglig friskhet.
Idag får jag inte lika positiva vibbar som i somras. Visst är det en hygglig amarone, men jag tänder inte riktigt till på det.



Vi förflyttar oss nu till de östra delarna av Valpolicella till Val d´Illasi, där Tenuta Chiccheri håller till. Dom är grannar till Romano Dal Forno.

Vi hade möjlighet att prova tre viner. En Spumante, Valpolicella Superiore samt deras Amarone.
I Sverige är det Varbergs Vingossist AB som importerar.



Fyra olika Spumante producerar dom. Vi fick provsmaka Brut Rosé, som är gjord på enbart Pinot Noir-druvor.
Naturligtvis kan den inte jämföras med en bra champagne. Med detta sagt så tycker jag ändå att det var en trevlig dryck, som gör sig bra i många aperitiflägen, Speciellt på sommaren. Bra syra, torr och med en fin röd frukt.




Deras Valpolicella Superiore var en trevlig bekantskap. Den är gjord på druvorna Corvina, Rondinella och Croatina, som har torkats en kortare tid. 24 månader på franska ekfat har vinet fått.
Här finns såväl röda som mörka bär, en del örter, kakao, lite mandelsmak och torkad frukt. Syran är bra och ger friskhet åt vinet. Mjuka och väl avrundade tanniner. Eftersmaken är lång och god..
Vinet finns på "Bolaget" och har nummer 72296. Priset är 401 kr, vilket jag tycker är i saftigaste laget.


Amaronen från 2009
görs på druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella samt en liten slatt Croatina. Druvorna torkas mellan 90-120 dagar. Det får ligga till sig i 36 månader på franska ekfat.
Här finns en trevlig bärkompott av såväl röda som lite mörkare bär. Vi noterar en god örtblandning och en hel del torkad frukt. Det finns en syra som ger vinet friskhet. Tanninerna är alldeles sammetslena. En lång eftersmak, där tydliga portvinsmarkörer tar överhand.
Ett hyggligt amaronevin.
Årgång 2007 finns på "Bolaget" med beställningsnummer 72883 för 657 kr. Ett i mitt tycke lite väl högt pris.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar