torsdag 30 april 2020

Två viner från Brunelli Wine: 2016 Rosato "Overnight" och 2015 Pariondo Ripasso

Valborgsmässoaftonen 2020 startar med att jag går ut och plockar bort väven som skyddar blomkrukorna mot rådjurens hunger. Ute blåser vårvindar kalla. Sju plusgrader och en bitande vind. Jag skyndar mig in. Hustrun har tänt brasan i kaminen. Det sprakar hemtrevligt. Värmen sprider sig. Radion påminner oss att det gäller att hålla ut. Håll avstånd. Behåll den sociala distanseringen! Självklart följer vi dessa uppmaningar. Det blir ett väldigt annorlunda Valborgsmässofirande i år. Inga av våra nära och kära har behövt uppsöka sjukvården. Vi har haft turen på vår sida, men långt ifrån alla i vårt land har haft den turen. Vi är tacksamma.

Större delen av april har bjudit på ett fantastisk vårväder. En av dessa underbara vårdagar infann sig rosésuget. Vi plockade fram en favorit.

2016 Overnight
Vinet är gjort på i huvudsak druvan Molinara med några små skvättar Corvina och Corvinone. 2016 var den första årgången och den buteljerades på våren 2017. Efter pressning av druvorna får musten tillbringa natten tillsammans med skalen, därefter separeras skalen från druvjuicen. Det är ju i druvans skal färgen sitter. Att det är just en natt har också fått ge namn till vinet. Efter jäsningen har vinet fått tillbringa en kortare tid på ståltankar innan det buteljerats. 
Detta är vår sista flaska från den allra första årgången av Brunellis rosévariant. Det här är ett vin som ska drickas ungt, men på något sätt har årgångarna blivit blandade i vår källare och denna flaska med årgången 2016 blivit kvarglömd. Hur har den klarat sig? Jo faktiskt riktigt bra. Utvecklats har den väl inte, men precis lika god som jag minns den.

En försiktig doft av röda bär, våta granithällar, någon liten örtighet och aningens rosor.

I gommen är det friskheten och den finfina syran med törstsläckande egenskaper vi omgående noterar. Här finns smultron, syrliga jordgubbar, tranbär och röda vinbär som tillsammans med steniga mineraler, röda citrusfrukter och någon finstämd örtighet får oss att njuta ännu mer av vårsolens glans.
Betyg 4-
Ett rosévin helt i min smak!
Dessvärre finns det inte i SB:s sortiment.


2015 Pariondo Valpolicella Ripasso
Vi gillar den här typen av Ripasso, som inte har ambitionen att vara amaronelik utan lever helt och hållet på sin egna charm.
Druvsammansättningen är Corvina (65%), Corvinone (10%) och Rondinella (25%). Dessa har vuxit på vinstockar med en ålder runt 35 år i San Pietro in Cariano och Pedemonte. Druvorna pressas direkt efter skörd och den jästa musten får vila i ståltankar fram till februari, då den hälls över skalrester från amaronetillverkningen för en andra jäsning. Vinet får därefter ligga till sig i cirka 12 månader på 350-liters ekfat innan det buteljeras. Noteras ska att det inte ingår några torkade druvor och det som skiljer det här vinet från deras Superiore är just den andra jäsningen tillsammans med rester från amaronetillverkningen.

Det doftar av mörka bär, blåa plommon, lite örter, aningens kakao och unset vanilj.
I munnen är det den fina körsbärsfrukten vi först av allt noterar. Den kompletteras efterhand med skogsbär, blåa plommon, lite örter och svartpeppar. En läcker eftersmak med kakao, några droppar espresso och mera mörka körsbär.
En ripasso som gör sig särdeles bra till mat. Allt från pizza, enkla pastarätter till en köttbit.
Detta är en av mina favoriter i Ripasso-världen.
Betyg 4
Den senaste årgången 2016 verkar slutsåld på SB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar