måndag 27 april 2020

2006 Boca, Le Piane

Inspirerad av Långfredagens Webinar med  resebyrån thealps.com., så öppnade vi en flaska från Boca i Alto Piemonte. Det var just den här flaskan som blev en ögonöppnare för viner från Alto Piemonte för en del år sedan. Du kan läsa om detta här.
Det är gjort på i huvudsak nebbiolo, men med lite vespolina och bonarda. De två senare druvorna har vi ringa erfarenhet av. Vinmakare är Christoph  Kunzli och detta är hans toppvin. Druvorna kommer mestadels från yngre stockar. Vinet har legat på 25 hl bottis runt 18 månader och sedan på flaska lika länge innan det når marknaden. Jag drack en 2008:a för två månader sedan. Vad jag tyckte om den kan du läsa här.

Det har hänt en hel del jämfört med hur det här vinet uppträdde för sju år sedan. Visst är det så att det mognat, kanterna slipats av och  tanninerna blivit riktigt anständiga.

En försiktig doft av mörkröda bär, nypon, lite rosor och en god portion grus och stendamm möter oss då vi sticker dit nosen.

I gommen är det slankt och lite små stramt, men vi kan omgående konstatera att de tanniner som tog rejäla bett och hugg i gommen för sju år sedan nu har blivit betydligt beskedligare. Visst är dom där och visst bjuder dom ett betydande motstånd, men nu enbart på ett behagfullt sätt. Syran är inte alls lika skarp längre. Nu ger den en ordentlig friskhet utan att bli det minsta påfrestande.
Frukten är fortfarande vital med slånbär, mörka körsbär, lite tranbär, några hallon och aningens lingon. Lite örter och kryddor finns i små väl avvägda portioner liksom lite pinje trä. Hyfsat lång eftersmak med mera bär men också lite lakrits, nypon rosor, violer och unset bittermandel. Riktigt gott!
För sju år sedan behövde vinet lång tid på sig för att bli tillgängligt. Faktiskt var det först tredje dagen som det bjöd upp på allvar. Idag räcker det med någon timmes luftning för att nå samma underbara resultat.
Betyg 4+
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar