lördag 11 april 2020

2018 Rosso di Montalcino, Canalicchio di Sopra

Vi inledde påskfirandet med att på Skärtorsdagen äta ugnsstekt falukorv med ett mos gjort på potatis och palsternacka.. En rödkålssallad fick ge lite färg åt anrättningen. Vi valde till detta en Rosso di Montalcino, som vi nyligen inhandlat.
I november 2018 gästades Stockholm av Francesco Ripaccioli från Canalicchuo di Sopra. Vintankar var på plats och blev imponerad av vilka viner dom gör. Inte minst deras "Rosso" imponerade. Det hela resulterade i en artikel, som publicerades på Club Amarones hemsida. Det är bara att klicka på länken för att få veta lite mer om producenten och vinerna vi drack.
Rosso di Montalcino måste lagras ett år innan det kan börja säljas, medan en Brunello måste ha tillbringat två år på ekfat och får släppas till försäljning först femte året efter skördeåret.
Jäsningen äger rum på ståltankar. Macerationen varar mellan 15 till 20 dagar. Hälften av musten ligger i ett år på stora fat av slavonsk ek (50 hl och 25 hl) och den andra hälften på 7,5 hl stora tunnor av fransk ek. Slutligen får vinet vila 4 månader på flaska innan det anses mogen för marknaden. Jag tycker att Rosso di Montalcino gör sig särdeles bra till mycket av den svenska husmanskosten.
Ett väldigt ungt vin, som jag tror kommer att utvecklas en del det närmaste året. Det klarar säkert ett par års lagring, men det är inget jag långlagrar.

En härligt stor och frisk doft som inleder med nygrävt trädgårdsland, som snabbt övergår i en bärdoft av körsbär och björnbär. Det finns också en fin och tydlig floral ton, där jag särskilt noterar rosor samt diskreta nyanser av stendamm och skolkrita. Verkligt inbjudande!!

I munnen är det slankheten, friskheten och den ungdomliga frukten vi främst tar till oss. Det vilar en slags renhet över bärfrukten, som är en blandning av röda och mörka bär. En fin örtighet och på det lite kryddor. Medellång eftersmak med unset vanilj, lite mineraler av typen krita och sten, men framförallt en syrlig körsbärsfrukt.
Precis som jag skrev ovan så känns den väldigt juvenil och inte fullt utvecklad ännu. Ge den ett par månader och bitarna kommer att falla på plats.
Betyg 4-
Den finns i beställningssortimentet med nr 77772 och kostar 289 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar