tisdag 28 april 2020

2016 Basaltico från Ernesto Ruffo

Så här långt har vi klarat oss bra. Den sociala distanseringen har vi följt så långt vi kunnat. Det vackra vårvädret har gjort att vi som husbehovsodlare kommit igång tidigt. Den tidiga potatisen är i marken. I drivbänken börjar det snart bli dags att skörda den första salladen. Det är då lätt att inbilla sig att Coronaviruset är långt borta, men så får vi samtal från goda vänner som beskriver vilken kamp de varit med om. Lyckligtvis har vi inga nära som hamnat på sjukhus.

Vi förgyllde den gångna helgen med ett vin i mästarklass. Ett vin från den lilla producenten Ernesto Ruffo. Jag hade förmånen att träffa Leonardo Ruffo i höstas när han besökte Stockholm. Jag skrev en artikel om provningen på Club Amarones hemsida.
Ernesto Ruffo är ett litet familjeföretag med en produktion på endast 6 000 flaskor fördelade på fem olika cuvéer. Vingården ligger väldigt vackert belägen på en kulle i utkanten av den lilla byn San Briccio i Mezzane di Sotto någon mil öster om Verona. En hektar vulkanjord äger dom. Produktionen sker efter ekologiska principer. Inga pesticider, ingen konstgödsel eller andra kemiska substanser används.

Basaltico är deras instegsvin gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella, som vuxit på vinstockar med en ålder på 15-45 år. Druvorna plockas först när de är fullt mogna, men inte övermogna. De får torka i cirka 10 dagar innan de avstjälkas och pressas. Jäsning med skalkontakt pågår i cirka 15 dagar varpå vinet får mogna mellan 12 och 24 månader på franska och amerikanska ekfat beroende på årgång. Efter buteljeringen får vinet vila i ytterligare 6-12 månader innan det anses moget för marknaden.

Vilket instegsvin!! Ett makalöst gott vin med en komplexitet och kraft som får oss att häpna.
Färgen är väldigt tät och går i en mörk rubinröd nyans.
Doften är stor och komplex med massor av mörka bär i centrum. Här finns också en del kryddor, lite enbär, kakao, aningens lakrits och ett kryddmått vanilj. Ljuvligt att bara sitta och sniffa på.
I gommen blir det än mer uppenbart vilket sagolikt vin detta är. Stor elegans och kraft på en och samma gång. Det startar med en intensiv bärsmak, där vi främst noterar mörka körsbär, björnbär, skogsbär och blåa plommon. Efterhand dyker det upp örter och lite kryddor, där svartpeppar är särskilt tydlig. Eftersmaken är lång. Ja nästan gigantisk med mera mörka bär, örter och svartpeppar, men också mörk choklad, sötlakrits, körsbärskärnor och unset vanilj. En tillräcklig syra håller friskheten upp. Det skulle lätta kunna bli för mycket av det goda, men inte här. Syran och de fjäderlätta tanninerna balanseras mot den enastående frukten och de andra smakerna.
Betyg 5-
På SB kostar det 523 kr, men är dessvärre slutsålt. Jag köpte mina flaskor genom privatimport och betalade då 36 euro+sv alkoholskatt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar