torsdag 23 april 2020

Amarone 2011. Del 11: Acinatico, Stefano Accordini

Dags för del nummer elva i det här årets stora vinprojekt. Turen har då kommit till att prova Stefano Accordinis "vanliga" Amarone med namnet Acinatico.

Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Brigaldara
Checco, DamoliIl Fornetto
Inferi från Brunelli
Massimago
Monte Santoccio
Pieropan
Roccolo Grassi
Viviani Casa dei Bepi
Zenato

Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala.Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på.
Stefano Accordini tillhör det absoluta elitskiktet av vinproducenter i Valpolicella. Det har under årens gång blivit ett antal besök hos dom. Ofta i regi Club Amarone, men vi har också varit där på egen hand. Alltid har vi blivit väl mottagna och fantastiska provningar har det blivit. Det har gått fem år sedan vi senast besökte Stefano Accordini. Visst längtar vi dit igen!
Så klart finns dom på min Tio-i-topp lista över Amaroneproducenter.
Acinatico är gjord på 75% Corvina, 20% Rondinella och 5% Molinara. Druvorna har fått torka i ca fyra månader. Vinet har fått ligga till sig i ca två år på nya barriquer av fransk ek.

Det här är en fantastisk amarone. Alldeles enastående god just nu. Kan den utvecklas ytterligare? Jag tror inte det. Och det behöver den inte så läcker som den är just nu, men säkert håller den sig på den här nivån i flera år till.

Här finns det en komplex doft av mörk frukt som spetsats med örter och kryddor. Lite diskreta aromer av torkad frukt, kakao, unset vanilj, aningens kola och någon floral ton.

I munnen möts vi av de ljuvligaste mörka bär. Här finns söta, mörka körsbär, björnbär, skogshallon, söta, blåa plommon samt en liten skvätt svarta vinbär. Örter och kryddor piffar upp vinet på ett finstämt och välbalanserat sätt. Torkad frukt såsom fikon, katrinplommon och aningens russin ger vinet extra dimension. Bra syra ger friskhet. Mjuka och lättsamma tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken lång och elegant med mera söta, mörka körsbär, örter, lite tydligare russin, mörk bitterljuv choklad, några droppar espresso och några körsbärskärnor.

Ja, ni hör själva. En fantastisk Amarone. Inte alls så långt efter storebror Il Fornetto.
Betyg 5-


Avslutningsvis försöker jag mig på en liten indelning av var vinet befinner sig enligt min mycket subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Monte Santoccio, Stefano Accordini Acinatico

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Casa dei Bepi, Checco Damoli, Il Fornetto, Roccolo Grassi, Zenato


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar