Coronaviruset håller ett stadigt grepp om världen. Här finns mycket att fundera på. Osäkerheten är gigantisk. Vi har ställt in diverse resor och aktiviteter. Avbokat en del. Flyttat fram andra. Vi kan liksom alla andra bara hoppas på att vi kan begränsa spridandet och effekterna. Så klart bidra med det vi kan göra på hemmaplan. Lyssna och följa rekommendationer från myndigheterna.
Vi har många vänner i Valpolicella. Försöker hålla kontakten med dom och hoppas att dom ska komma något så när helskinnade ur den här historien.Vi skulle träffat Marco Sartori från Roccolo Grassi om åtta dagar i Stockholm, men det har så klart blivit framflyttat till maj. Det är bara hoppas att allt blivit lugnare då.
Vi drog korken ur en av Roccolo Grassis amarone till veckans CL-matcher. Det blev en 2011:a, som därmed kommer att ingå i vårt projekt att kolla statusen på 2011:orna.
Vi har tidigare i år testat följande amarone:
- Brigaldara
- Il Fornetto
- Inferi från Brunelli
- Massimago
- Monte Santoccio
- Pieropan
- Zenato
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala.Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på.
Roccolo Grassi är ju en av mina favoritproducenter och självklart fick dom plats på min Tio-i-Topplista. Dom håller till i den östra delen av Valpolicella i Mazzane di Sotto. I deras portfölj finns förutom Amarone även en Superiore, en Recioto, ett Soave-vin La Broia samt en Recioto di Soave.
En minnesvärd stund är Provningen på Enoteca i Fumane. En annan minnesvärd provning var jag med om hemma hos Henrik Ungerth 2018. Den resulterade i att jag skrev en artikel på Club Amarones hemsida om årgångarna 2001-2013.
Den här amaronen görs på druvblandningen Corvina (60%), Corvinone (15%), Rondinella (20%) samt Croatina (5%). Druvorna kommer från en vingårdslott på 4 ha och där vinstockarna har en ålder på över 40 år. Druvorna torkas i dryga 90 dagar innan de pressas. Jäsningen äger rum på ståltankar. De har efter vinifieringen fått ligga till sig i 26 månader på 225-liters ekfat, varav hälften varit nya och den andra hälften använts två gånger tidigare. Slutligen ytterligare två år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
En fantastisk amarone. Galet bra nu och ändå har den mer att ge. Det är dryga året sedan jag senast drack en 2011:a och visst har den utvecklats och börja så sakta närma sig sin topp, men än är det en bit kvar.
Doften är stor, rätt så kraftfull och samtidigt ytterst elegant. Lite av Marco Sartoris adelsmärke. Lite läder och jord initialt, men tämligen omgående är det den mörka, ljuvliga frukten som tar kommandot. Vi kan även känna lite örter och kryddor, aningens kakao och torkad frukt. Varje liten sniff är en njutning i sig.
Smaken går lite i samma stil. Kraftfull och elegant! Söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, en lätt touch av hallon och blåa plommon, så startar smakresan. En finstämd ton av av torkad frukt ansluter liksom små nypor av svartpeppar och lite andra kryddor och örter. Syran är fortfarande vital och skänker vinet en bra friskhet. Tanninerna är närvarande och bjuder ett försiktigt motstånd. Och så denna underbara eftersmak av söta, mörka körsbär, lite peppar, mörk choklad, några droppar espresso, mera torkad frukt och precis i slutet även körsbärskärnor. Vansinnigt gott!!
På etiketten står det att alkoholen är 16,5%. Detta känns ofattbart och omöjligt.
Betyg 5
Bättre än så här blir det inte. Helt klart den bästa 2011:a så här långt. Knappt före Il Fornetto. Ännu har inget vin fått betyget 5+, men detta är en kandidat. Vi får se om det sista steget tas om ett år eller två.
Avslutningsvis en liten indelning av var vinet befinner sig enligt min mycket subjektiva bedömning.
1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
- Pieropan, Massimago
2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
- Brigaldara, Campo Inferi, Monte Santoccio
3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
- Il Fornetto, Roccolo Grassi, Zenato
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar