torsdag 12 mars 2020

2012 Pol Roger Rosé och Extra Brut, Paul Déthune

Vi hade lite gäster i helgen. Vi körde en Pol Roger Rosé som välkomstdryck och fortsatte med Paul Déthunes Extra Brut till förrätten ((en variant på skagentoast).
2012 Pol Roger Rosé.
1849 startade Pol Roger sin verksamhet i mycket blygsam skala i byn Ay några kilometer öster om Epernay. Två år senare flyttar dom verksamheten till Epernay. Idag 170 år senare har dom vuxit till en av ikonerna i champagnevärlden. Mycket tack vare en tidig satsning på export till England. Företaget är fortfarande familjeägt. Tillverkningen på årsbasis ligger runt 1,5-2 miljoner flaskor. Dom äger själva 90 ha, vilket täcker runt 55% av druvbehovet. Resten täcks upp genom långa kontrakt med odlare dom samarbetat med i decennier.I deras portfölj finns tre Non-vintages cuvéer (Brut, Extra Brutm Demi-sec), tre årgångschampagner (Brut, Blanc de blancs, Rosé) och så deras prestigechampagne Sir Winston Churchill.
Jag har hyllat deras Vintage Brut och deras årgångsrosé båda av årgången 1996 i ett blogginlägg jag skrev i somras.
Nu är det dags att ta del av årgång 2012. Den har som bas deras Brut Vintage ( Pinot Noir 60% och Chardonnay 40%). Innan den tappas på flaska för en andra jäsning tillförs runt 15% Pinot Noir (stilla vin). Det får sedan ligga runt sex år på sin jästfällning innan det degorgeras.

Här finns en härlig och frisk doft av röda bär främst hallon och smultron, lite citrus, små finstämda toner av röda äpplen, någon försiktig liten kryddighet, stendamm och aningens rostat bröd.
I munnen är det precis lika friskt som doften indikerar. En rätt så komplex smakpalett där de röda bären med hallon, smultron och jordgubbar står i centrum. Det byggs på med syrliga röda äpplen, röd citrus, röda vinbär och mineraler. De senare har toner av såväl kritiga som steniga och någon liten stålaktighet.
Bra längd och fin balans. I eftersmaken liten bitterhet från en blodgrape.
Den känns fortfarande mycket ung och jag tror att ett par år i ryggläge kommer göra den gott. Mina kvarvarande flaskor ska få vila i åtminstone två år.
Betyg 4
Priset på SB är 629 kr.

Extra Brut, Paul Déthune
Den odlare som med åren har blivit vår favorit är Paul Déthune. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på tio olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom: Blanc de Noirs, Blanc de Blancs, Extra Brut, Cuvée Prestige, Millésime 2008,  Cuvée A L´Ancienne 2008 samt deras Rosé. De jag inte provat är deras Demi-sec, Brut och Brut Natur. Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där. 
Extra Brut är gjord på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Basvinet är från 2015 och 50% är 
s k reservvin. Den är endast stålfatslagrad. Den degorgerades i februari 2018, vilket betyder att den legat knappt två år på sin jästfällning. Dosagen är 5g/liter.
Den känns fortfarande ung och kan nog vinna lite på att få vila något år eller två i källaren. Med detta sagt så är den ändå hyfsat tillgänglig och inte minst riktigt god.
I doften kan vi känna äpplen, lite citrus, en liten försiktig ton av nybakt bröd, någon gul stenfrukt, aningens kaprifol och lite mer mineraler av krita och stendamm.
I munnen är den riktigt torr utan att för den del bli knastertorr. Frisk med en bra syra. I smaken känner vi äpplen som drar mot att vara mer röda än gröna. Lime och mandariner, mariekex, brioche, skolkrita, någon persika och mango och så ett avslut där ett stadigt grapefruktbett känns liksom unset honung.
Betyg 4
Flaskan är köpt hos Franska Vinlistan för 330 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar