Vi hann precis innan eländet drog igång införskaffa en blandlåda med vin från Ronchi di Cialla och importören Kontextvin på Systembolaget. Sex olika viner på olika druvor ger dig chansen att bekanta dig med i mitt tycke intressanta, charmiga och inte minst goda viner på lokaladruvor: Ronchi di Cialla: 2016 Ciallabianco, 13% vol, 2017 Refosco, 12,5% vol, 2018 Ribolla Gialla, 12,5% vol, 2014 Pignolo, 13% vol, 2016 RiNera, 12,5% vol och 2014 Schioppettino di Cialla, 12,5% vol.
Priset ligger på 1 710 kr och beställningsnummer är 70246.
Friuli är ett litet vinområde i de nordöstra delarna i Italien. Ska vi vara mer exakta så är regionens namn Friuli Venezia Giulia. Jag upptäckte det och vinerna därifrån då jag följde vinbloggen Billigt Vin. Vid två tillfällen har jag tagit mig till Köpenhamn för att bekanta mig med några olika producenter från Friuli. Du kan läsa om dom äventyren här och här. Två av vintillverkarna hade redan importörer i Sverige, så några köp och blogginläg har det blivit. Jag har bloggat om Il Roncal, och RoncSoreli. Ingvar som drev bloggen Billigt Vin började importera vin under namnet Kontextvin. Två av vinerna som ingår i blandlådan Cialla Bianco och Schioppettino har jag testat i andra årgångar. Klickar du på länken får du mina tankar.
Inte så långt från den Slovenska gränsen, i kommunen Prepotto, ligger den här vingården. Det är knappt 20 km till Udine och 50 km till Medelhavet
1970 köpte Paolo och hustrun Dina Rapuzzi egendomen. Många vinbönder gjorde sig av med de inhemska gamla druvsorterna. Paolo och Dina gjorde precis tvärtom. Dom koncentrerade sin verksamhet runt lokala druvor främst Schioppettino, men även Ribolla Gialla, Verduzzo, Picolit, Friulano och Refosco dal Peduncolo Rosso. Ja det är faktiskt så att Paolo tillsammans med borgmästaren i Prepotto räddade Schioppettino genom att ta sticklingar från de 60 vinrankor de hittade i trakterna och nyplanterade 3 500 vinstockar.Idag är det sönerna Pierpaolo och Ivan som för arvet vidare. Hela deras egendom är certifierad för biologisk mångfald.
2007 Refosco dal peduncolo rosso.
I vår vinkällare låg det kvar en flaska Refosco från 2007. Inte så ofta jag druckit vin på druvan Refosco. Det finns dock ett blogginlägg från 2012 där jag hyllade just en Refosco från 2007.
Druvorna till det här vinet kommer från ett 1,72 ha stort terrasserat vinfält beläget i Cialla-dalen i kommunen Prepotto alldeles intill den slovenska gränsen. Vinfältet ligger på en höjd av 150-165 m över havet. Druvorna växer på vinstockar som har en ålder på bortåt 50 år.
Macerationen varar dryga månaden. Endast naturlig och lokal jäst används. Vinet får mogna i 14-18 månader på franska ekfat (90%) och slavonska ekfat (10%). Det får dessutom efter buteljeringen ligga något år på flaska innan det anses moget för marknaden.
Färgen går i en mörk rubinröd ton med lite brunare reflexer.
I doften hittar vi mörk frukt, en del kryddor, lite cederträ samt aningens jord och mossa. Ju längre tid vinet får i glasen desto mer tar inslagen av den mörka frukten och finstämda kryddigheten över.
I munnen är det den varma, mörka frukten som dominerar. Vi hittar mörka körsbär, blåa plommon, björnbär och blåbär, men här finns också några små nypor av örter och kryddor. Lite mineraler av stenig karaktär kan vi också känna. Vinet har fortfarande en bra friskhet trots sina 13 år. Tanninerna har slipats av och är rätt så beskedliga, men visst bjuder dom fortfarande det där behagfulla motståndet. Jag minns dom som betydligt tuffare på den 2007:a jag drack för åtta år sedan. Eftersmaken är något längre än medel och bjuder på mera mörk frukt och kryddor, men här tillkommer någon ton av sötlakrits.
Vi sammanfattar detta som ett vin som är helt på topp och alldeles underbart gott just nu.
Betyg 4
Vi kommer att testa den här lådan under våren och kommer att återkomma med tankar om respektive vin.
Fantastiskt vin det där. Har någon 90-talsflaska kvar. Refoscon i lådan är inte samma vin utan gjort med kortare maceration och lagrat på ståltank. Gjort för tidig konsumtion
SvaraRaderaHej Ingvar!
RaderaTack för ditt påpekande, vilket förklarar varför det på hemsidan hos Ronchi di Cialla står att Refoscon förutom de 14-18 månader den ligger på ekfat även ligger bortåt 50 månader på flaska innan den släpps ut på marknaden.
Det ska bli mycket spännande att flaskorna i lådan under det här året.