Ligger lite efter med bloggandet, så nu kommer ett inlägg om två viner vi drack förra helgen..
2007 Las Flors från La Pèira.
Jag har provat följande årgångar: 2006, 2007, 2008, 2009 och 2010. Samtliga årgångar har varit sagolikt bra. Nu är det dags att ta farväl av 2007:an. Deras toppvin har samma namn som egendomen La Pèira. Jag hyllade för ett par år sedan årgång 2006. Du kan läsa hyllningen här.
La Pèira en Damasièla (som det fullständiga namnet är) ligger i Terrasses du Larzac i Languedoc. Historien om La Pèira startade 2004 då kompositören och musikern Rob Dougan köpte 11,6 hektar i Terrassez du Larzac i Languedoc. Ambitionen var att skapa ett vin som kunde mäta sig med de största i världen. Detta skulle uppnås med minimala skördeuttag, gamla vinstockar, klassiska druvsorter, en vinmakare från Chateau Margaux och högsta möjliga standard på utrustning.
Las Flors de la Pèira är gjort på druvorna Grenache (40%), Syrah (40%) och Mourvedre (20%).
Det lagras till största delen i nya och begagnade Demi-Muids som är stora Barriquer om 600 liter.
Ett alldeles underbart vin i en fantastisk drickfas nu. Svingott helt enkelt.
Vinet har idag nått en underbar mognad och måste vara så nära sin topp det bara kan. Det finns komplexitet och ett djup som imponerar
I doften massor av mörk, solvarm frukt, provencalska kryddor, lite anis, kakao och torkade blommor. Stor och imponerande.
I munnen känns en hel drös mörka bär. De mörka körsbären har en liten trevlig sötma, björnbären är solvarmt mogna, jordgubbarna söta och aningens syrliga. Rätt mycket örter och kryddor i såväl orientalisk som provencalsk stil. Fortfarande med en snygg syra och behagligt smånafsande tanniner. Eftersmaken är stor och nyansrik och förutom den magiska frukten och kryddorna kommer mörk choklad, några droppar espresso, sötlakrits och unset torkade rosor med en touch av viol.
Betyg 5-
Den här flaskan köptes 2010 för 389 kr och det har verkligen lönat sig att låta den få ligga sina tio år i källaren. För närvarande kan jag inte se att det finns några flaskor av La Pèiras vin tillgängliga på SB. Atomwine i Danmark vet jag brukar saluföra deras viner.
2014 Marge, Celler L´Encastell.
Kvällens andra vin var från Priorat. På hösten 2017 reste vi runt i Priorat med Club Amarone och en av de producenter vi träffade var just Raimon Castellvi från Celler L´Encastell. En oförglömlig lunch som resulterade i ett blogginlägg.
Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Familjen Castellvi har odlat druvor här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol beslutet att producera vin under eget namn.
Druvmixen varierar mellan åren. Det domineras alltid av Grenache och för 2014 är blandningen: Grenache (50%), Carignan (10%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon (15%) och Syrah (5%). Dessa har vuxit på de branta sluttningarna på vinfälten MAS D´EN FERRAN och ELS ARBRES. Vinet har fått tillbringa ett år på delvis nya fat av amerikansk ek och delvis på fat som använts en gång tidigare till deras vin Roquers de Porrera.
Marge är namnet på de stenmurar som utgör Priorats terrasser och därmed fått ge namn åt det här vinet. Mycket passande med tanke på hur vinfälten där druvorna till Marge växer.
Årgång 2014 har fått en del begynnande mognadstoner, dock har vinet kvar sin fina friskhet.
Doften är präglad av en varm, solmogen, mörk frukt och med ett hyfsat stort inslag av örter och kryddor. Här finns tydliga toner av skifferaktiga mineraler och någon liten anstrykning av rosor och violer.
I munnen återkommer den solvarma, mörka frukten i form av björnbär, lite blåbär, några körsbär och hallon. Efterhand kan vi känna någon kryddighet, men framförallt de provencalska örterna blir väldigt påtagliga liksom mineraler av såväl stenigt som skifferaktigt slag. Eftersmaken är medellång med mera mörka bär och mineraler, men så tillkommer sötlakrits, mörk choklad, violer och rosor och unset vanilj. En fin syra skänker friskhet. Tanninerna är närvarande, men har med åren slipats av och blivit tämligen mjuka.
Jag tror det här vinet börjar närma sig sin topp. Det kommer säkert att hålla sig där ett par år till, men så mycket mer utveckling är inte att vänta.
Betyg 4
På SB är det årgång 2017 som gäller för 273 kr. Den är noterad som tillfälligt slut, men dyker det upp några flaskor tycker jag Marge är ett bra exempel på ett stabilt och grillvänligt vin. Är du nyfiken på Priorat-viner är det detta ett alldeles utmärkt sätt att starta den resan på. Det är ganska mycket vin för dom slantarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar