måndag 16 mars 2020

2012 Chateauneuf-du-Pape, Benedetti och 2008 Coma Vella, Mas d´en Gil

Vi hade ett par goda vänner på besök förra helgen. Vi bjöd på några lammvariationer tillsammans med en hederlig gammal potatisgratäng. Det fick bli ett vin från Chateauneuf-du-Pape och ett vin från Priorat som fick utgöra matsällskap. Ingen oäven kombination visade det sig.

2012 Chateauneuf-du-Pape, Benedetti
Ett gott och trevligt vin med begynnande mognadstoner. Känslan är att det här inte ska lagras så många år till. I min bok är det alldeles perfekt just nu och min återstående flaska kommer att drickas upp under 2020-2021.
Ägaren Christian Benedetti's farfar Nicolas imigrerade från Italien 1930 och gifte sig med dottern till en vinodlare i Chateauneuf-du-Pape. Efter att ha slutfört vinskoleutbildning hjälper även Christians son Nicolas till med vinbruket. Domainen äger 3 hektar mark i Chateauneuf du Pape och ca 9 hektar i Côte du Rhône. Man tillverkar idag 3 sorters Chateauneuf du Pape, 2 röda och 1 vit samt 3 sorters Côte du Rhône. En del av vinrankorna är mycket gamla, mer än 100 år – planterade just efter Phylloxeran, Odlingen har brukats ekologiskt sedan 1997 och blev certifierad AB “Agriculture Biologic” år 2000.
Källa: Importörens hemsida


Druvblandningen är Grenache (75%), Syrah (15%), Mourvedre (5%) och Cinsault (5%). Jäsningen äger rum i cementtankar först kallt sedan varmt ca 4-5 veckor. Efter vintern när kylan gjort vinet klarare tappas det på ståltank ca 1 år och normalt sett börjar den malolaktiska jäsningen på våren året därpå i ektunnor ( barrique 225 L).

doften hittar vi mörka bär, lite örter och kryddor samt någon aningens kakao. En inbjudande och ganska trevlig doft.
I munnen känns det som ett vin med tydliga mognadstoner. Tanninerna har rundats av och vi upplever vinet som förvånansvärt mjukt. En finstämd syra skänker vinet en nödvändig friskhet.  Vi kan noterar mörka bär främst körsbär, men även några björnbär. En tydlig ton av provencalska örter finns det och även en liten kryddighet. Eftersmaken är av medellångt snitt där förutom frukten och örterna vi även får någon torkad frukt, aningens mörk choklad, sötlakrits och några droppar espresso.
Det här vinet är nog så nära sin topp det kan vara. Jag tror inte det kommer att utvecklas något ytterligare. Ett helt OK vin, men något stort vin blev väl aldrig det här. Jag hade nog lite högre förväntningar vid inköpet.
Inköpt på SB en gång för 316 kr.

Betyg 4






2008 Coma Vella, Mas d´en Gil
Producent är Mas d´en Gils med en mer än 300-årig historia i kommunen Bellmunt del Priorat. 1998 köptes den av familjen Rovira Carbonell, som nu bedriver vinframställning i fjärde generationen. Odlingarna sker efter biodynamiska principer.
Coma Vella är gjort på druvorna Grenache (ett par olika kloner), Carignan och Syrah. Så klart är det endast egna druvor som använts. Vinet har fått åldras i dryga året på franska ekfat samt ytterligare närmare två år på flaska innan det är moget för marknaden.

I doften noteras mörka bär, blåa plommon, en del örter och kryddor samt någon diskret ton av vanilj och viol.

I munnen återkommer de mörka bären i forma av mogna körsbär och björnbär, lite blåbär och några blåa plommon. Gott om örter och en mer finstämd ton av kryddor. Syran är fortfarande vital trots sina tolv år. Tanninerna är ganska så avrundade, men bjuder ändå på ett läckert och bra motstånd.
I eftersmaken tillkommer mineraler av en stenig karaktär, lite lakrits och aningens espressokaffe.
Ett moget vin som nog inte har så mycket mer utveckling i sig. Vår sista flaska är det. En trevlig bekantskap har det varit om än inte stor.
Betyg 4
Vi köpte det här på SB 2017 för knappt en trehundring.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar