De senaste dagarna har bjudit på ett fint vårväder. Hustrun och jag håller oss lite för oss själva i dessa Corona-dagar. Vi minimerar våra sociala kontakter. Långa promenader och även en tur på cykel i det soliga vädret har vi kunnat göra. På "Kyrkbänken" har vi njutit av de första flaskorna, så dags för en liten rapport.
Paul Baras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn. Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha) vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin. Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.
2010 Grand Millésime Brut
Den här champagnen är gjord på mixen Pinot Noir (90%) och Chardonnay (10%). Det är en årgångschampagne där druvorna skördades 2010. När det buteljerades vet jag inte, men gissar att det kan ha ägt rum någon gång i början på 2011. Det har sedan legat på sin jästfällning fram till oktober 2018 då det degorgerades dvs knappt 8 år.
Färgen går i en halmgul ton.
Doften är mycket frisk och rätt så stor, men framförallt väldigt trevlig. Vi kan hitta mogna gröna äpplen, lite citrus, en del gula stenfrukter, lite rostat bröd, aningens honung, snäckskal, grus och unset rostade hasselnötter. En komplex doft med andra ord.
I munnen återkommer mycket av det doften signalerade. Jag tycker också att smakerna är väl utvecklade och fått ett fint djup. Smaken av äpplen går mer mot mogna, gula äpplen. Persika, gula plommon, aprikos och en touch av ananas kan vi också notera. Aningens röda bär i form av smultron, hallon och jordgubbar finns där. Kanske inte så tydliga, men ändå så att de kan anas. Rätt gott om mineraler, där vi särskilt noterar skolkrita och gråsten. Eftersmaken är hyfsat lång där citrusen blir lite mer tydlig liksom de gula stenfrukterna och så tillkommer några torkade sommarblommor, nötter och honung.
En frisk champagne med en fin syra, som redan är väldigt tillgänglig. Jag tycker att den är hyfsat mogen.
Hustrun och jag blev väldigt förtjusta i den och håller den som nummer ett bland dessa tre halvflaskor.
Betyg 4+
Reserve Brut
Detta är deras standardchampagne och den är gjord på Pinot Noir (80%) och Chardonnay (20%), som vuxit på vinrankor som har en genomsnittsålder på 35 år. 50% av vinet är årgångsvin och de andra 50% är s k reservvin. Jag har inte kunnat finna ut vilket som är basår, men koden på etiketten L124105 kanske betyder något. Hur som så degorgerades den i maj 2019 och fick då en dosage på cirka 8g/liter
En frisk champagne som jag upplever som tämligen ung. Här kan nog finnas lite utveckling de närmaste åren, även om det inte är något jag långlagrar.
I doften känner vi gula äpplen, en tydlig citrus ton, gula stenfrukter, en god portion mineraler där sten och krita dominerar samt en lätt brödighet och aningens honung.
I gommen är det just friskheten med en härlig krispighet som vi riktigt hajar till vid. Visst är det en stor syra, men inte mer än att den känns frisk. Jag tycker att den är ganska så tillgänglig. Gula äpplen, citrus, gula plommon, persika, ananas, massor av kritiga mineraler och mariekex. Medellång eftersmak med aningens nougat och honung , som kompletterar de fina syrliga äpplena. Citrusen tar skepnaden av grapefrukt.
Visst tusan är det här gott!!
Betyg 4
Grand Rosé Brut
Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specefik årgång och den andra hälften är s k reservvin.
Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.
I doften finns det gott om röda bär, en lätt pepprig Pinot Noir ton, kritiga mineraler, aningens rostat bröd och frisk röd citrus.
I gommen är det en härlig frisk rödäpplig syra som vi först möter. Den kompletteras tämligen omgående av röda bär läs smultron, jordgubbar, ljusa syrliga körsbär och hallon. Här finns också mandariner, lite blodapelsin, mariekex, steniga och kalkiga mineraler. Eftersmaken är hyfsat lång och har det där härliga blodgrape-bettet som jag är särskilt förtjust i.
Där på kyrkbänken, efter långpromenaden, i solgasset, var det försmaken av en ljuvlig sommardag. Det är något med roséchampagner som skapar den där känslan.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar