fredag 27 mars 2020

2017 Albarino, Alma D Mar,2016 Le Rive, Suavia och 2017 Anas-Cetta, Cogno

Vi har den senaste tiden druckit tre vita viner som vi gillar. En Albarino, en Soave och ett från Langhe. Jag har samlat ihop mina tankar om dessa vinet i det här blogginlägget.

2017 Albarino, Alma D Mar, Bodegas Albamar
Bodegas Albamar drog igång sin vin verksamhet i början på 1980-talet, då familjen planterade druvan Albarino på de ärvda markerna. Vinerna såldes som bulk eller på flaska utan etikett i den egna butiken på gården. 2006 tog sonen Xurxo Alba över verksamheten. Han höjde ambitionsnivån rejält och började sälja vin under eget namn. Idag äger dom 3 ha vingårdar i Val do Salnes och så köper dom också en del druvor från kontrakterade vingårdar i Galicien. Utan att vara certifierade bedriver dom jordbruket efter ekologiska principer.
Vinområdet är Rias Baixas. Val do Salnes ligger endast några mil norr om gränsen till Portugal utmed Atlantkusten.
Vinet är till 100% gjort på druvan Albarino, som vuxit på vinstockar som har en snittålder på 38 år. Detta är ett vin där druvorna kommer från ett och samma vinfält Finca o Pereiro beläget ganska så nära Atlantkusten i Val do Salnes. Har jag förstått saken rätt så blir det ingen årgång 2018, då det fuktiga klimatet 2018 skapade en mögelattack så skörden gick förlorad.
Vinet har fått jäsa på ståltankar och har sedan fått mogna i cirka åtta månader på sin jästfällning i dessa ståltankar.

Färgen går i en ljusare halmgul ton.

Doften är mycket frisk med lite gula stenfrukter, gröna äpplen och aningens citrus, men framförallt är det de steniga mineralerna som slår emot en.  Stenkross, grusgång, krossad flinta sten med aningens krutrök.
I munnen återkommer de gula stenfrukterna med främst plommon och persika. Här finns också gula äpplen och lite citrus, men precis som i doften så är det den mineralstinna tonen som dominerar. I eftersmaken lite örter. Ganska så stramt och nästan lite krävande. Kanske inte riktigt min stil, men ändå finns det saker där som charmar mig.

Betyg 4-

Köpt på SB för 289 kr.



2016 Le Rive, Suavia
Familjen Tessari har bott och verkat i Soave sedan 1800-talet. Det var 1982 som föräldrarna drog igång en egen produktion av vin. Nu är det barnen, de tre systrarna, Meri, Valentina och Alessandra som ansvarar för verksamheten på den 12 ha stora vingården belägen på kullarna runt byn Fittà några km från Soave. Odlingen sker enligt organisk-biologiska metoder.
Ett vin gjort enbart på druvan Garganega. Druvorna har plockats då dom är lite lätt övermogna. 70% av druvorna får jäsa på ståltankar och resterande 30% på ekfat. Vinet får sedan mogna i cirka 15 månader på sina respektive fat, därefter blandas vinet och får mogna i ytterligare 15 månader på ståltankar.
Vad jag tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal 20112013 och 2015.

En härligt stor doft med en bra friskhet, som domineras av tropiska frukter, citrus, örter och inte minst nygrusad trädgårdsgång och så aningens honung på sluttampen.

I munnen får vi ett vin packat med gula frukter såsom äpplen, persika, plommon, aprikoser och aningens passionsfrukt. Gott om mineraler i huvudsak sten och krita. En samling örter piffar upp anrättningen. Lång eftersmak där det tillkommer både honung och pinjeträ.
En väldigt bra intensitet i frukten. Det finns en nästan liten smörig struktur. Ett mjukt och runt vin (sammetslent), som är alldeles underbart just nu. Jag hade kanske önskat mig en lite större syra för att vara mer matvänligt, men på egen hand är det alldeles strålande.

Betyg 4

Priset på SB är 280 kr.






2017 Anas-Cetta, Elvio Cogno
Elvio Corgnos vingård ligger på toppen av kullen Bricco Ravera några mil söder om La Morra alldeles norr om den lilla byn Novello. Här förfogar familjen Cogno över 15 ha vingårdar. Familjen Cogno har i generationer arbetat med vinodlingar. Elvio beslöt att i början på 1950-talet göra en helhjärtad satsning på vintillverkning. Den första Barolo de buteljerade var årgång 1961. Årgång 1964 sattes även vingården ut. Brunate!!
Ett par generationer senare är det Nadia Cogno och Valter Fissore som står vid rodret.
De har sedan länge påbörjat ett arbete mot organisk/biologiska odlingsmetoder. Ingen konstgödsel, inga syntetiska bekämpningsmedel mm
Deras portfölj av viner omfattar 4 olika Barolo, en Barbaresco, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt en Nascetta.

Ett vin till hundra procent gjort på druvan Nascetta, som vuxit på en två ha stor vingård alldeles i utkanten av Novello belägen 350 m över havet. Vinrankorna är planterade på 1980-talet.
Jäsning på stålfat, tolv timmars skalkontakt och sedan 6 månaders vila på samma stålfat innan det buteljerats. Ytterligare tre månader på flaska innan det ansetts mogen för marknaden.

Ett kraftfullt vin med en bra friskhet och bra tryck i doft och smak.

Det doftar av citrus, örter, lite tropisk frukt, sommarblommor och aningens honung.

I munnen är det som kraften i vinet blir så påtaglig. Massor av gröna och gula äpplen, tydliga citrusinslag och en massiv ört- och mineralattack. I eftersmaken kommer finliret med gula stenfrukter, tropisk frukt och citrus samt aningens accaciahonung.
Detta är ett vin som kräver mat med ordentlig smak. Vi drack det till en ugnsbakad lax som var försedd med en rejäl omgång örter och kryddor. Helt perfekt matchning.
Betyg 4

På "Bolaget" finns det just nu endast tre viner gjorda på endast Nascetta. Vårt vin med nr 78019 kostar 289 kr.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar