onsdag 11 mars 2020

2015 Amarone Tommasi

Det är närmare fem år sedan jag drack en amarone från Tommasi. Då var det årgång 2011, vilket resulterade i följande blogginlägg. Nu är det dags att bekanta sig med årgång 2015.
Producentens fullständiga namn är Tommasi Viticoltori, som startades 1902 med 10 ha vinmarker i Pedemonte, en liten by några mil väster om Verona i Classico området. Idag är det femte generationen som driver verksamheten och som nu omfattar över 135 ha vinodlingar i Venetien. Förutom Valpolicellavinerna görs det Soave, Bardolino, Lugana och Custoza-viner. Verksamheten har även expanderat till andra delar av Italien bl a Toscana och Apulien. Idag äger man över 300 ha vinodlingar runt om i Italien. Årsproduktionen överstiger 1 miljon flaskor.

Den här amaronen är gjord på druvorna Corvina 50%, Rondinella 30%, Corvinone 15% och Oseleta 5%. Druvorna har fått torka i ca fyra/ fem månader. Vinet har fått ligga runt tre år på stora ekfat (35hl) av slavonsk ek. Slutligen får vinet vila upp sig ett år på flaska innan det är redo för marknaden.

Vi dricker vinet under två kvällar. Den första låter vi det få två timmar i upphällda glas innan vi börjar njuta av det.
Det är till en början lite slutet, men ju längre tid i glasen desto mer bjuder det upp. Det vill dock aldrig riktigt släppa loss på allvar. Det finns rätt mycket som aldrig tar sig upp till ytan.
I doften hittar vi mörka körsbär, en del mörka skogsbär, lite blåa plommon, en del örter och kryddor samt en del toner från fathanteringen. En tydlig alkoholton är där hela tiden. Inte så stickig utan mer av bär i sprit.
Smaken går lite i samma stil som doften. De söta, mörka körsbären gör sig omedelbart påminda och nu förstärkta med romrussin och en del torkad frukt. Lite svartpeppar och örter noteras. Fin syra och närvarande tanniner. De senare bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång med mera söta, mörka körsbär, lakrits, mörk choklad och unset vanilj.
Betyg 4-

Jag tror den vinner på ett par års lagring. Vill du dricka den idag så ge den bortåt tre timmar i karaff först.
Priset på SB är 299 kr och det finns gott om flaskor runt om i hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar