torsdag 19 mars 2020

2013 Laccento Ruché, Montalbera och Shiraz, Luddite

Den gångna helgen var det dags att ta farväl av två viner som vi tidigare hyllat. En italienare och en sydafrikan.

2013 Laccento Ruché, Montalbera
Producent är Società Agricola Montalbera. Vingården ligger någon mil nordost om Asti i byn Castagnole Monferrato i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato. 
Husets prestigevin, som heter Ruché Laccento, produceras på gårdens bästa fält i perfekt söderläge 280 meter över havet. 5% av druvorna genomgår en appassimento. 80% av druvorna skördas när de anses ha uppnått en perfekt mognad och 20% skördas sent och därmed lite övermogna. Vinet har fått tillbringa ett år på ståltank innan det buteljerades.
Jag har tidigare skrivit om årgång 2011, kvällens vin årgång 2013 och årgång 2016. Det har nu gått drygt fyra år sedan vi senast drack 2013, så visst är vi nyfikna på hur den utvecklats.

Färgen har börjat anta en liten mer tegelrödare nyans, dock fortfarande helt transparent.
Doften är inte lika intensiv som vi minns den. Visst domineras den fortfarande av hallon, rosor och  stendamm, men något mer nertonad nu.
Smaken är fortfarande frisk och slank. Tanninerna rätt mycket nedtonade även om de alltjämt bjuder ett försiktigt motstånd. Vinet är nog precis över toppen, då jag inte upplever samma stuns i frukten som för ett par år sedan, men visst kan vi notera en stor drös hallon, en del jordgubbar och röda vinbär. Örter och kryddor kan också noteras.

I den medellånga eftersmaken får frukten sällskap med en del örter, lite sötlakrits, steniga mineraler, aningens choklad samt diskreta rosor och violer.
Betyg 4-
Jag gillar ju druvan Ruché och jag brukar hylla Montalberas Laccento-variant. Den här kvällen är vi mer ljumna. Mestadels har vi nog oss själva att skylla, då den blivit kvarglömd i källaren något år för länge.
På SB är det den fem år yngre (2018) som gäller till priset av 240 kr. Det blir att köpa ett par flaskor och så dricker vi upp dom senast 2023.


2012 Shiraz, Luddite
Vi hade förmånen att för knappt två år sedan träffa vinmakarna bakom Luddite Niels och Penny på en provning i regi vinbaren Barrique i Göteborg. Vi charmades fullständigt av dessa två två fantastiska människor.
Niels Verburg och Penny Meyer möttes 1985 på Elsenburg Agricultural College. Efter avslutad examen var de ett par vars önskan var att få göra vin tillsammans. Det var hårda tider i Sydafrika så dom flyttade till Europa, där dom jobbade och förkovrade sig inom vintillverkning. Det blev även något i år i Chile, Nya Zeeland och Australien innan dom 1995 återvände till Sydafrika. Det blev närmare åtta år hos vinproducenten Beaumont i Bot River innan dom öppnade eget. Dom köpte en gård (17 ha) alldeles utanför Bot River.  Deras motto är "Passion går före teknik".
Geografiskt befinner vi oss runt 10 mil sydost om Kapstaden i regionen Western Cape. Ett område som är hårt drabbat av torka. Vinrankorna tvingas söka sig långt ner i marken för att få tillgång till vatten. Druvorna blir små och med väldig koncentrerad frukt.
Dom producerar fyra olika viner. Två röda och två vita. Mer om vinerna hittar du på mitt blogginlägg eller på deras hemsida.


v
Det var med detta vin som deras vinmakarhistoria startade. 2000 var deras första årgång och just druvan Shiraz är Niels stora passion.
Druvorna kommer så klart från de egna odlingarna i Bot River. Den karga jorden och det torra klimatet ger mycket små druvor, men i gengäld druvor med en väldans koncentration. Dom skördas så klart för hand och delas in i två batcher nya resp gamla vinstockar, men eftersom 2012 gav en liten skörd så blandades de båda direkt efter att de pressats. Efter jäsningen fick musten ligga på sin jästfällning i nästan en månad. Slutligen fick vinet mogna i nästan två år på ekfat (95% fransk ek och 5% ungersk). 25% av ekfaten var nya resten var 2:a, 3:e och 4:e gången använda.


Ett underbart vi i ett perfekt drickfönster, men vi börjar med doften. Här hittar vi läder, mörk frukt, en hel del örter och kryddor, våta järnrör, lite jord, aningens kakao och slutligen unset björnklister ( ni minns den där burken från lågstadiet).
I munnen är det ganska så intensiva och kraftiga smaker med mörka bär i förarsätet: körsbär, björnbär, blåbär, hallon och blåa plommon. Här finns också gott om örter och kryddor, där särskilt svartpeppar noteras. Fin syra och behagfullt smånafsande tanniner. Eftersmaken är något längre än medel och där återkommer den härliga mörka bärkompotten tillsammans med kryddor, mörk choklad, lite sötlakrits, några droppar espresso samt några steniga mineraler och blodigt kött.
Riktigt gott!!
Betyg 4+
2012 är slutsåld på "Bolaget". Nu är det 2014 som gäller för 399 kr. Jag kan inget om årgångar i Sydafrika, så jag utgår från att den är OK och fyller på mitt lager med ett par flaskor.

2 kommentarer:

  1. Jag antar du kommer ihåg Vincafe i Alba! De erbjuder det här vinet på glas, typ 4.5Eu vilket är väldigt överkomligt för det här fina vinet. Jag siktar in mig på att köpa en låda utav 2019.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingemar!
      Så klart minns vi Vincafé i Alba. Trevlig middag en trappa ner och gott fika på lördags fm. För att inte tala om sällskapet!!
      2018 är den senaste årgången på SB och den har fått bra omdöme.

      Radera