onsdag 19 oktober 2016

2013 Ruché Laccento, Montalbera

Hösten har nu gjort sin oåterkalliga entré. Här på Västkusten innebär det en vind som biter och regn på tvären. I fredags fick en flaska Ruché försöka skapa lite ljusning i mörkret.

Producent är Società Agricola Montalbera. 
Montalbera ligger 30 km norr om Barolo och Barbaresco på landsbygden vid den lilla byn Castagnole mitt i Piemonte. Huset producerar 12 olika viner varav tre på druvan Ruché di Castagnole Monferrato.
Husets prestigevin, som heter Ruché Laccento, produceras på gårdens bästa fält i perfekt söderläge 280 meter över havet. 5% av druvorna genomgår en appassimento och övriga 95% skördas sent, dvs något övermogna.
Jag har tidigare druckit och skrivit om årgång 2011.

Färgen har en röd lite ljusare nyans, vilket gör färgen helt transparent.
Doften är intensiv och domineras av rosor och hallon.
I munnen känns vinet slankt och friskt. Här finns en rejäl fruktighet där hallon, jordgubbar och smultron är det som jag först noterar. Vinet har en en uppfriskande syra och där röda vinbär tillför vinet en syrlighet. Eftersmaken är lång och i den känns en del örter, lite sötlakrits och ett tydligt inslag av blommor, främst rosor men också någon liten violaktig ton.
Det finns en del tanniner som ger vinet en ordentlig ryggrad, trots att jag upplever dom mjuka och behagliga.
Ett gott vin och mycket lättdrucket.
Min tidigare erfarenhet har varit att vinet dag två ofta tappat en del av den friska, fina frukten. Jag låter därför en skvätt bli kvar i flaskan till dag två. Visst har en del fräschör försvunnit, men inte som tidigare gånger. Min slutsats blir ändå att detta vin ska drickas samma dag flaskan öppnas eller att vacuumpump används.
Betyg sätt efter hur vinet uppträder första dagen.
Betyg 4
Nu är det årgång 2014 som säljs på "Bolaget". Priset är 239 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar