söndag 23 oktober 2016

Amarone MonteSantoccio 2011 vs 2008

Vi har dom senaste veckorna druckit två olika årgångar av MonteSantoccio Amarone.
Vi besökte förra året, tillsammans med Club Amarone, Nicola och hans hustru Laura. Det blev en fantastisk provning, som satte djupa spår i Vintankarhjärtat. Dom bjöd verkligen på sig själva och på en provning utöver det vanliga. Vi talar om en småskalig produktion. På den knappt 3 ha stora vingården producerar dom runt 14 000 flaskor vin, varav drygt 4 000 är amarone.
Du som vill läsa om hela vårt besök klickar här.


Deras amarone görs på Corvina (40%), Corvinone (30%), Rondinella (25%) samt Molinara 5%).
Drygt tre månader får druvorna ligga och torka. Vinet får tillbringa dryga 30 månader på stora ekfat innan det buteljeras.

2011:an är ung och behöver runt tre timmar i karaff för att komma till sin rätt. Och då levererar den en förförisk doft av körsbär, lite örter, aningens svartpeppar och en del toner från fatlagringen. Det här känns lovande.

I munnen återkommer de mörka körsbären, men de har en liten syrligare ton än vad många andra amarone har. Vi noterar också en del mörka skogsbär och blåa plommon.

Här finns också en del örter, precis som vi noterade i doften. Det finns en uppfriskande syra och tanniner som är mer påtagliga än vad som är vanligt hos de flesta andra amaroneviner. Eftersmaken är ljuvligt lång och här dyker den torkade frukten upp tillsammans med riktigt mörk choklad, aningens espresso och körsbärskärnor, som ger en liten bitter ton.
Visst är den ung idag, men ändå riktigt god. Och visst kommer den att utvecklas och få frukt med mer kraft och större djup. Detta är jag säker på.
Betyg 4+
På "Bolaget" kostar den 557 kr.

2008:an har lämnat det ungdomliga stadiet och börjat få lite mognadstoner över sig. Så här åtta år efter skörd befinner den sig i en alldeles underbar drickfas. Det har gått nästan två år sedan jag senast drack 2008:an. Jag skrev då så här. Nu konstaterar jag att det är tveksamt om den kan bli så mycket bättre än så här. Å andra sidan håller den sig nog så här ett par år till.
Detta är vår sista flaska och den dricker vi då vinet är på topp. Och det är en underbar amaroneupplevelse.


Doften är stor och tydlig utan att bli övertydlig. Det finns massor av mörka körsbär, lite torkad frukt, blåa plommon och en del örter.
Smaken är komplex och samtidigt elegant. Mörka, söta körsbär, björnbär och mörka plommon är det som möter oss till en början. Sedan en del torkad frukt, men inte så mycket russin mer dadlar och fikon. Några nypor finmalda örter kan vi också notera. Fortfarande har vinet en bra syra som gör att vinet behåller lite av den ungdomliga friskheten. Tanninerna finns där i sin försiktiga sammetslena stil. Eftersmaken är lång och  med en stor komplexitet. Här finns en fruktsötma från körsbären och den torkade frukten samtidigt noterar vi den där lilla bittra tonen från riktigt mörk choklad och krossade körsbärskärnor. Något uns vanilj, lite espresso och någon liten blommighet i avslutet.
Så gott!!
Betyg 5-
Vi köpte vår flaska 2012 genom privatimport för 29 euro + sv alkoholskatt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar