måndag 3 oktober 2016

Vinresa i Pfalz. Del 2. Weingut Bernhart.

Under förra helgens vinresa i Pfalz besökte vi fyra odlare. Två av odlarna är lite större och två är ganska små. Härom dagen skrev jag om en av dom lite större Knipser. Idag blir det ett inlägg om en av dom mindre Weingut Bernhart.
Grunden till dagens verksamhet lades då familjen år 1900 köpte vinmarker i Wissembourg. Successivt har ny områden kommit till så att  dom idag äger 12 ha och långtidsarrenderar 5 ha.
Verksamheten utgår från den lilla byn Schweigen på gränsen mellan Tyskland och Frankrike. Dom äger vinmarker på båda sidor gränsen.

Här förklarar den genomsympatiske Gerd Bernhart hur nationsgränserna går och hur markerna under årens lopp tillhört endera Tyskland resp Frankrike.
1971 började familjen göra vin under eget namn. Idag ligger årsproduktionen på dryga 100 000 flaskor.
2012 började en omställning till ekologisk framställning enligt biodynamiska principer. I år skulle den första certifierade årgången bli ett faktum, men vädermakterna ville annat. Våren och försommaren blev den regnigaste i mannaminne. Mögelangreppen började. I stort sett hela skörden var hotad. På byråkraternas bord i Bryssel låg papper med dispenser vid särskilda väderförhållanden. Gerd hade inget annat val än att angripa mögelproblemen och hamnade då över gränsvärdena för att kunna bli certifierad. Nu tar det ytterligare tre år innan han kan bli certifierad. Livet som vinbonde med ekologin i centrum är inte lätt.
Vi startade upp provningen med tre Weissburgunder eller Pinot Blanc om man så vill. Två av dom var från 2015 men från två olika vingårdslägen. "Tonmergel" kändes lite enklare, medan "Kalkmergel" hade lite mer tryck i smakerna.
Bäst av dom tre var dock  deras 2014 RG Weissburgunder med beteckningen VDP Grosse Lage. Vinet har endast legat på stålfat. OK, visst är den väldigt ung idag och syran lite vass, men här känns att bakom finns det härliga smaker: gula äpplen, liten päronton, gula stenfrukter, ett rejält inslag av örter och så ett avslut med mineraler med kalkiga toner. Två år i källaren och det man anar kommer fram. Det är min prognos i vart fall.
2013 Chardonnay Schweigen Tonmergel "S".
1991 blev det tillåtet att plantera chardonnay i Tyskland. Familjen Bernhart gjorde det här omgående och resultatet hittar vi i det här fina vinet. Druvorna skördas för hand i slutet av oktober. Jäsningen sker på små ekfat. Vinet får sedan mogna i nästan ett år på stora ekfat, varav häften nya och hälften gamla. I doft och smak hittar jag trevliga gula frukter, en del kryddor och fina mineraler. I bakgrunden noterar vi försiktiga toner från faten, men dessa kommer att integreras i vinet med tiden.

Dom vita viner i all ära, men det är de röda vinerna som jag går igång på. Först ut var två lite enklare Spätburgunder.
2014 Spätburgunder Rotwein 
Detta är deras "Bas-pinot". Priset är knappt 8 euro (179 kr på SB) Druvorna kommer från alla deras vingårdslägen. 10 på månader på stora ekfat. Ett lätt vin med fina röda bär, lätta kryddor, jord och trevliga steniga mineraler. Ett gott instegsvin.
2014 Spätburgunder Schweigen Kalkmergel
Ett steg upp och priset blir 14 euro. Liten mörkare ton än deras "bas-pinot". Lite mer tryck i frukten. Kryddigheten något tydligare. Frisk och lättdrucken. Väldigt trevlig!


Nu går vi över till en kavalkad av hysteriskt läckra PN-viner. Jag kan inget annat än att vara djupt imponerad av vad vi får smaka. Först ut är:
2013 Spätburgunder "S". VDP Erste Lage.
Druvorna kommer från Finstergass i Alsace. Två veckors jäsning med skalkontakt. 18 månader på barriquer, varav hälften nya och den andra hälften begagnade fat. Ljusa röda bär, örter, jord och kalkiga mineraler hittar jag i såväl doft som smak. Bra syra, finstämda tanniner och ett tydligt fatinslag med lite lätta vaniljtoner i bakgrunden. Visst är det riktigt gott idag och det kommer att utvecklas fint de närmaste åren. Pris knappt 20 euro. Årgång 2012 finns i beställningssortimentet och kostar där 329 kr.

2013 Spätburgunder "R". VDP Erste Lage.
Druvorna har samma ursprung som "S"-varianten, men kommer från äldre vinstockar. Vinet har fått 16-18 månader på nya lite större ekfat. Jag känner röda bär med ett litet mörkare inspel och detta tillsammans med läckra kryddor samt en mer påtaglig ton av mineraler gör att vinet hoppar upp ett par steg bland mina favoriter. Visst finns här också ett litet inslag av ek, men jag är övertygad att den kommer att omfångas av frukten inom något år. Redan idag förbaskat gott och kommer att utvecklas fint de närmaste åren är jag övertygad om. Ett givet köp för 26 euro.

2003 Spätburgunder "R". VDP Erste Lage.
Gerd plockade fram denna för att vi ska få smaka på hur det här vinet blir med lite ålder. Här vill jag ju ställa mig upp och göra vågen. Syndigt gott. En bärkompott på såväl röda som mörka bär. Kryddor och örter i totalharmoni med frukten, syran och de mjuka, lena tanninerna. Frågan kommer omedelbart "Är det till salu"? En stunds tystnad och svaret "max en flaska var för 60 euro". Så blir det också för min del.

2012 RG Spätburgunder Redling. VDP Grosse Lage.
Ett fantastiskt vin från hans allra bästa vingård i Rädling. Selektiv handskörd med ett starkt begränsat skördeuttag ger ett litet kraftigare vin än hans övriga Spätburgunder. Vinet har fått jäsa i 14 dagar med skalkontakt och sedan legat runt 18 månader på lite mindre, nya barriquer av ek. Det hela resulterar i ett ursnyggt vin med mörka bär (skogsbär, körsbär), ordentligt med kryddor/örter, en påtaglig syra och distinkta tanniner. Eftersmaken år stor och lång. Trots att trycket i frukten är stor och kraftig upplevs vinet ändå som hyfsat lätt.
2012 var ett varmt år, men Gerd har ändå lyckats hålla nere alkoholen till sympatiska 13,1%.
Vi fick betala 37 euro flaskan och visst fick ett par flaskor följa med hem. Årgång 2011 finns i beställningssortimentet för 589 kr.

Årgång 2007 av detta vin plockade Gerd fram för att ge oss en fingervisning om vad som händer med vinet då det fått några år på nacken. Korkskadat!! Aj vilken besvikelse.

Jag kan inte annat än imponeras av denne Gerd Bernhart. Vilka Spätburgunder han producerar!
Han har dessutom en ödmjuk och sympatisk utstrålning samt en förmåga att beskriva den lilla vinproducentens arbete på ett sätt som alla vi som var där föll för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar