lördag 1 oktober 2016

2011 Vaio amarone

För någon vecka sedan blev jag uppringd av en reporter som arbetar med Aftonbladets Mat & Vin. Han höll på med ett reportage på deras Webbsite om Amarone. Självklart svarade jag på några frågor och ombads lista några av mina favoritamarone som är tillgängliga på Systembolaget. Klickar du på länken ovan så ser du resultatet. Det är alltid roligt att kunna sprida kunskap om ett vin som ligger Vintankar så varmt om hjärtat.
Ett av mina favoritviner är Vaio Armaron. Den nya årgången har precis lanserats i Systembolagets butiker. Vad jag förstår så blev det ingen 2010:a utan det är 2011 som gäller. En årgång som redan från början omgärdats av veritabla hyllningar. Det är klart att jag är nyfiken på hur man lyckats med Vaio.
Druvmixen verkar vara densamma som tidigare år dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Den klassiska blandningen och med en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ.

Visst tusan är det ett ungt vin, som kommer att växa med lite ålder, men luftar man det ordentligt är det riktigt njutbart redan nu. På tisdagskvällen inför CL-matcherna häller jag upp två glas. Detta görs ca fyra timmar före avspark.Korken sätts på och jag låter sedan flaskan stå svalt. Vi smakar sedan ett glas de kommande kvällarna och den sista slatten hälls upp till Skavlan på fredagskvällen. Vinet håller ihop på ett fantastiskt sätt. Den sista slatten är precis lika god som kvällarna innan.

Såväl doft som smak är packad med mörk frukt, körsbär i första hand, men även blåa plommon och björnbär finns där. Inslaget av örter är tydligt. Den torkade frukten (inte så mycket russin) är påtagligt närvarande rakt igenom varje liten klunk. Eftersmaken är ljuvligt lång med körsbärens friskhet och fatinslaget med espresso, lyxchokladens lilla bitterhet och unset vanilj är märkbara. Precis som jag vill att det ska vara.
Här finns också tanniner, som just nu bjuder på ett härligt motstånd.
Hustrun och jag njuter fyra kvällar på raken av det här vinet. Det behövs inte så många centiliter för att få oss på gott humör.
Riktigt gott idag med rejäl luftning. Jag är ganska säker på att den här amaronen kommer att utvecklas de närmaste åren till en rent magisk historia. Svårigheten kommer att vara att låta det ligga ifred.
Betyg 5-
På Systembolaget kostar vinet 399 kr. Det finns gott om flaskor över hela vårt land.


2 kommentarer:

 1. Hej, kollade detta gamla inlägg.
  Vi har en:
  Vaio 2011
  Titari 2012
  Pieropan 2012
  Vilken rekommenderar du att man tar o öppnar först?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta sent svar. Jag hade druckit dom i ordningen
   Pieropan
   Titari
   Vaio

   Allt gott,
   J-C

   Radera