fredag 30 september 2016

Vinresa i Pfalz. Del 1. Knipser.

Förra fredagen gav sig Vintankar ut på en vinresa till Tyskland. Det ska sägas med en gång att min erfarenhet av tyska viner är starkt begränsad, så det här blev verkligen en resa i förkovringens tecken. Fyra producenter besökte vi. Två lite större och två tämligen små. Vi var totalt tio personer som reste tillsammans med den svenske importören Rudolf Good Life. Naturligtvis betalade vi själva alla våra resekostnader inklusive hotell och middagar.
Det bar av tidigt på fredagsmorgonen. Vi anlände till Frankfurt med flyg och tog oss med bil omgående till Pfalz, som är Tysklands näst största vindistrikt med sina 23 000 ha vinodlingsareal. 40% av arealen upptas av blå druvsorter med Pinot Noir, eller som man säger här Spätburgunder, i spetsen. Pfalz ligger väster om Rehn och sträcker sig mot Frankrike och Alsace. Vingårdarna får lä och regnskugga från Haardtbergen (den nordliga förlängningen av Vogeserna i Alsace). Detta ger ett varmt och mycket soligt klimat.

Första besöket gjorde hos Knipser. Vineriet ligger i utkanten av byn Laumersheim några mil nordväst om Heidelberg. Här har dom haft sin verksamhet sedan 1876. I början på 1980-talet tog bröderna Werner och Volker över verksamheten efter deras far Heinz. Nu är det nästa generation som håller på att ta över genom Stephan och hans syster.

Dirk Rosinski tog emot oss och visade upp vineriet samt guidade oss igenom en provning på elva av deras viner.
2015 Gelber Orleans.
Först ut var ett vin på den inte helt vanliga druvan Gelber.
En gammal druva som med tiden fått ge vika för riesling.
I Knipsers version hittar jag en aromatisk doft med en viss blommighet. I munnen gröna äpplen, lite citrus och med en relativt stor syra.
Alltid spännande med nyheter, men inget jag går igång på.

2015 "Kalkmergel" Silvaner
Ett vin gjort på druvan Silvaner. Det här vinet ska drickas ungt dvs inom ett par år. Jag känner försiktiga toner av krusbär, citrus, äpplen och steniga mineraler. Visst finns det en syra som även den är försiktig. En helt OK Silvaner.
2015 Mandelpfad Riesling Grosses Gewächs
Pang säger det. Oj det här var gott. Visserligen väldigt ung idag. Buteljerades för tre månader sedan, men redan känns smaker som med ett par år i källaren kommer bli något stort.
Vi anar den finstämda komplexiteten av exotiska frukter, aprikoser, mandelbeskvier och läckra mineraler med en viss sälta i avslutet.
Ett givet köp för 27 euro. Årgång 2014 kostar 390 kr på SB.
2012 Chardonnay
Visst kan man göra Chardonnay i Tyskland. Knipsers variant är ett ypperligt bevis på detta.
Vinet har fått jäsa och sedan ligga sex månader på nya barriquer av ek, därefter ett par år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Jag tycker det här är en läcker chardonnay, där eken känns men på ett elegant sätt. Gula äpplen, gula stenfrukter, en liten touch av örter och ett påtagligt inslag av kalkhaltiga mineraler är de smaker jag faller för. Riktigt bra.
Ett par flaskor fick åka med hem för priset 27 euro.
På SB kostar den 420 kr.
2013 Blauer Spätburgunder
Detta är deras "Basspätburgunder". Ett år på begagnade ekfat.
Helt OK i sin enkelhet. Röd frukt, örter, gräs och mineraler. Bra syra.
Dock inget jag släpar hem till Sverige.
Priset är 10,3 euro.
2013 "Kalkmergel" Spätburgunder.
1/3 på nya fat, 1/3 på ett år gamla fat och 1/3 på två år gamla fat. Nu tar vi oss flera steg upp på vinskalan. Här finns friskhet och mer tryck i smakerna. Fina röda bär, örter och härlig kalkhaltig mineralitet i avslutet. Vinet är fullt njutbart idag, speciellt om det luftas någon halvtimma, men kommer också att utvecklas rejält de närmaste åren.
Vi fick också prova en flaska från 2009 för att vi skulle få se vad som händer med några års lagring. Riktigt läcker. Fantastisk god. Det blir väldigt tydligt hur väl det här vinet utvecklas med lite ålder. Dirks egen uppfattning är att deras Spätburgunder ska drickas efter sju/åtta år. Vi förstod honom såväl.
Pris 19 euro.
På SB finns årgång 2012 för 295 kr.
2012 "Kirschgarten" Spätburgunder Grosses Gewächs.
Nu når vi dom riktiga höjderna. Vinet har legat till sig i runt 18 månader på nya barriquer av fransk ek. Ett ungt vin, men som redan levererar dofter och smaker av hög klass. Här finns en ljuvlig röd frukt, finmalda kryddor, mineraler och en liten svag ton från fatlagringen. Den fina syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna finns där, inte helt avrundade och bjuder på trevligt motstånd. Lång eftersmak.
Riktigt bra redan nu, men jag är övertygad att här finns det utveckling, som kommer ta vinet upp mot himmelens skyar.
Så klart fick det bli ett köp.
Pris 39 euro. På SB ligger priset på 520 kr för 2011:an.


2012 St Laurent
Här ett vin gjort på druvan St Laurent.
Lite slankare och med en fin körsbärssmak. En lättsam ton av örter och mineraler. Inte alls så tokig, men jag faller inte riktigt för den här, med den visar bredden i Knipsers arsenal.
2012 "Kalkmergel" Merlot & Cabernet Sauvignon.
En bordeauxblend. Smaken domineras av mörk frukt, läder, tobak och lite örter. Bra syra och ganska så tanninrikt. Fin balans i smakerna. Idag lite ungt, så något år i källaren gör det gott
2011 Cuvée X
Oj, oj,oj vilket vin. Så förbålt gott. En tysk bordeauxblandning på Cabernet Sauvignon (50%), Merlot, (40%) och Cabernet Franc (10%). Vinet har fått nästan 2 år på nya ekfat. Visst kan eken kännas, men inte på något störande sätt. Det här vinet kombinerar kraft och balans på ett elegant sätt.Här finns en finfin mörk frukt med svarta vinbär, skogsbär och blåa plommon i centrum. En bra syra, distinkta tanniner och en del inslag från fathanteringen. I eftersmaken hittar jag kaffe, kakao och tobak.
Ja, jösses vilka smaker, vilken längd och ändå är jag säker på att det kommer bli ännu bättre med några år i källaren.
Vi fick betala 39 euro. På SB kostar det årgång 2009 575 kr.
Ett par flaskor fick det bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar