torsdag 15 september 2016

2013 Rosato Friulano

Sensommaren fortsätter och bjuder på ett vidunderligt väder. De sena eftermiddagarna är rent magiska. Solen värmer gott. Ett väder som gjort för rosé. Den här eftermiddagen blev det en Rosato från Italiens nordöstra hörn Friuli.
Producent är Ronc Dai Luchis med en historia som är mer än 250 år gammal. Idag omfattar företaget 20 ha åkermark, 5 ha vinodlingar och 1 ha olivodlingar. Årsproduktionen vin ligger på 15 000 flaskor. Idag ingår även en verksamhet med agriturismo dvs man kan semestra på gården.

Vinet är gjort på 50 procent vardera av Franconia och Merlot.

Färgen har en  vinbärsröd ton.

Ingen stor och mäktig doft utan mer diskret, där tonen av jordgubbar, hallon och röda vinbär har en framträdande roll. Lite körsbär finns där liksom nyklippt gräsmatta och någon liten nypa nymald peppar.

I gommen är det friskheten och törstsläckardragen som dominerar. Visst finns här en fin samling röda bär, steniga mineraler och lite örter. I avslutet den lilla läckra bitterheten från blodgrape.

En riktigt trevlig Rosato. Verkligen gott i sensommarsolen, men den klara sig säkert väldigt bra till lite matigare sallader.

Betyg 3+

Priset hos Systembolaget är 176 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar