tisdag 20 september 2016

På Östfronten många spännande nyheter.

I förra veckan provade jag några viner som ingår i Winewaves sortiment. Det hela ägde rum på vinbaren Barsac. Jag har tidigare skrivit om tre viner från Kroatien.  Nu lite blandat från Ungern, Slovakien, Slovenien och Tjeckien.

Dobogó är en liten producent i det nordöstra hörnet av Ungern. Dom äger 5 ha spridda över några av Tokajs bästa lägen. Ekologiska odlingsmetoder tillämpas.
Det här vinet är gjort på druvorna Furmint (90%) och Hárslevelu (10%). Spontanjäsning på stora ungerska ekfat. Därefter ett års lagring på ekfat innan det buteljeras. Ett trevlig vin med viss elegans. I doft och smak finns det citrus, päron, tropisk frukt och mineraler. I munnen lite smörig och med en eftersmak, som är hyfsat lång, Avslutet har lite örter och mineraler med en viss sälta.
På "Bolaget" kostar det 186 kr.


Bott Frigyes är en liten producent i södra Slovakien på gränsen till Ungern. Dom äger 10 ha och odlar i första hand lokala druvor, men även lite Pinot Noir.
Här ett vitt vin gjort på druvan Hárslevelu till 100%. Ett friskt vin med ungdomliga toner av citrus, vita blommor, lite tropisk frukt och en god portion mineraler. I eftersmaken en nätt ton av honung och mineralerna ger en smak av sälta.
En bra syra ger både friskhet och balans åt vinet
Inte alls så tokigt. Det här dricker jag mer än gärna igen.
För närvarande finns det bara genom privatimport.
En slovakisk Pinot Noir. Inte alls så tokig. Friskt i smaken med en ung rödfruktig ton och gott om kryddor i en ganska lättsam stil.
Det här är absolut värt att prova lite mer noggrant.
Ett riktigt gott och trevligt vin på den lokala (ungerska?) druvan Kadarka.
Det här är en av de druvor som används i Bikaver (Tjur blodet). En gång (ö)känt vin från Ungern.
Vinet har en mycket mörk blåröd färg.
Här finns mörk frukt, örter och rejäla tanniner. Vinet känns drickmoget framförallt till en redig köttgryta.
Ett av de viner den här kvällen som jag håller väldigt högt. Det här är riktigt gott och definitivt ett vin värt att testa lite mer ordentligt.


Ett vin gjort på druvan Pinot Grigio från producenten Klinec. Vi befinner oss i Goriska Brda, Medana i västra Slovenien alldeles på gränsen till Italien. Detta är en odlare som tillämpar organiska odlingsprinciper.
Naturlig jäst. Jäsning på cementtankar. Vinet har legat i nästan två år på sin jästfällning i stora Acaciatunnor, därefter ståltankar i tre månader.

Ett mycket friskt vin med fina toner av citrus och med en ordentlig mineralitet. Här finns en liten äppelbit, en större bit gråpäron och aningens mandlar.

2010 Quela är en s k bordeauxblend. Den är gjord på druvorna Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon.
Vinet har legat tre år på sin jästfällning på fat av ek och körsbär.
Det finns en finstämd mörk frukt av sv vinbär, skogsbär och blåa plommon. En lätt ton av örter, lite cederträ och ordentliga tanniner kan jag också notera.
På det hela ett mycket trevligt, användbart och framförallt välsmakande vin

Jag avslutar kvällen med två viner från Milan Nestarec. Vi befinner oss i Moravia i södra Tjeckien. Inte långt från gränsen till Slovakien och Österrike. Det här är viner som hyllats av en uppsjö Instagrammare. Så det är klart att Vintankar är nyfiken.
Det hela startade 2001 med att Milan Nestarec Sr planterade vinstockar på sina 8 ha. Dom tillämpar biologiska odlingsmetoder. Du som vill veta mer om producenten hittar detta på deras hemsida.

2014 Forks and Knives
Vinet är gjort på druvan Neuburger. Vinet har jäst och även lagrats i ett år på ståltank.
Torrt, friskt och med massor av äpplen i alla dess former.
Detta är den röda varianten av Forks and Knives.
Vinet är gjort på Pinot Noir.
En lättdrucken och nästan spritsig PN med jordgubbar, örter och mineraler som främsta attribut.
Nestarecs viner har hyllats något ofantligt på Instagram.
Det är klart att detta är fascinerande och spännande viner i en stil som Vintankar inte är så bekant med. Vinvyerna har definitivt vidgats.
De två jag smakade är lättdruckna saker med med stor portion charm. Törstsläckande, läskande och spännande. Jag dricker dom gärna igen. Jag provar gärna fler av Nestarecs vinvarianter, men i den stora hyllande kören, där finns inte Vintankar idag.

Helt klart händer det mycket på vinfronten i Öst- och Mellaneuropa. Den vinintresserade har många nya, spännande bekantskaper att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar