onsdag 21 september 2016

2007 Amarone Provolo

Förra vecka spelades första matchen i gruppspelet i Champions League. Vi är ju fotbollsnördar så det är klart att vi tittade. Lika klart är det att vi drar korken ur en amarone när det vankas CL-fotboll.
Den här gången blev det en amarone från Provolo.


Provolo är en liten producent i de östra delarna av Valpolicella, inte så långt från Mezzane di Sotto.
Den här amaronen är gjord på 75% Corvina, 15% Rondinella och 10% Oseleta. Vinet har legat 36 månader på stora ekfat innan det buteljerades. Det har gått tre år sedan jag senast drack den så det finns en nyfikenhet på hur den utvecklats.Vissa 2007:or jag druckit har mognat lite väl snabbt.


 Lugnet infinner sig snabbt. Den här har utvecklats fint. Perfekt idag helt enkelt

Den typiska amaronedoften av körsbär, katrinplommon, kakao och torkad frukt möter oss omgående. Doften är stor, inte tung, och har en stor friskhet.

Smaken har fått begynnande mognadstoner, men behåller ändå det som jag för tre år sedan upplevde som lite speciellt och charmigt dvs sin lite lättare, friskare och syrliga ton.
Vi känner mörka körsbär, skogsbär, katrinplommon och några nypor örter/kryddor. Tanninerna finns där, visserligen mjuka, men ändå påtagliga. Eftersmaken är lång och det är först här som den torkade frukten noteras. Inte så mycket russin, mer fikon och dadlar. Lite försiktiga inslag från faten finns det, men det är som det ska. I avslutet den där bitterheten som finns i riktigt mörk choklad.

En bra vardags amarone.
Betyg 4

Den här köpte jag av Carlo Merolli för flera år sedan. Minns jag rätt låg priset på knappa 300 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar