Vertus. En av champagnes många klassiska byar. Vi bodde där förra året på vår cykelsemester i champagne. Du kan läsa om det äventyret här. |
Wilhelm lahr guidade oss igenom provningen
Totalt gör dom 15 olika cuvéer varav sju är tillgängliga genom Systembolaget. Vi fick prova sex av dom den här eftermiddagen.
Den första vi provade var Brut Réserve (längst till höger) pris 329 kr. Den är gjord på Pinot Noir (60%), Pinot Meunier (30%) och Chardonnay (10%). En lättsam, inte så krävande champagne, som passar alldeles utmärkt som välkomstdryck. Röda äpplen, lite citrus, fina mineraler och kryddor. Så sammanfattar vi våra intryck.
Brut Organic (längst till vänster) pris 399 kr är en helt annan historia. En riktig matchampagne. Även denna är dominerad av Pinot Noir (70%) och med en del Chardonnay (30%). Druvorna kommer från vingårdar, där organiska odlingsprinciper tillämpas. Den har därmed kunnat få ett Ecocert. En del av druvmusten har tillbringat en kortare tid på ekfat.
En fin doft av citrus, tropisk frukt, snäckskal och gul/röda äpplen kan vi notera. I munnen är det torrt och med en frisk, läcker syra. Mer komplext än föregående vin. Jag kan känna röda äpplen, en god portion citrus, mineraler och en liten kryddighet. Och så ett avslut som för tanken till blodgrape. Den här blir jag sugen på att prova lite mer noggrant.
I mitten en Blanc de Blancs Grand Cru Millésime 2006. 100% Chardonnay och på SB är priset 469 kr. Druvorna kommer från ett antal vingårdar som alla är klassifierade som Grand Cru. Delar av vinet har legat en kortare tid på ekfat.
I doften känner jag gröna äpplen, lite citrus, mariekex och en liten ton av blomsteräng. I munnen är det torrt och friskt med en viss krispighet. Äpplen, citrus, rostat bröd, nötter och ett avslut med grapefrukt. Visst det är det gott, men det vill inte riktigt fånga mig.
Av dessa tre är det Brut Organic som jag fastnar för |
Fleur de Champagne (till höger) kostar 399 kr på SB. Detta är något av Duval-Leroys signum sedan den lanserades 1911. Den exakta druvsammansättningen har varit svår att få fram, men den domineras av Chardonnay. Jag vill dra mig till minnes att Wilhelm lahr sa att 70 procent var Chardonnay och resten Pinot Noir. Jäsningen sker på ståltank. 2:a jäsningen sker på flaskan och sedan får vinet ligga i nästan 30 månader på sin jäsning innan det degorgeras. I doften hittar jag gula äpplen, gula stenfrukter, lite citrus, någon vit blomma och mandelbeskvier. I munnen märks först de friska gula och röda äpplena som tillsammans med ett litet inslag av citrus ger den här champagnen en mycket fin friskhet. Visst är syran stor, men aldrig påfrestande. Efterhand kommer gula plommon, persika, mandariner, nougat, brioche och mineraler (sten/kalkiga) samt ett avslut med blodgrape. Den här gillar jag verkligen och ska så klart komplettera vår vinkällare med några flaskor.
I mitten deras Rosé Brut Prestige. Inte alls så tokig. På "Bolaget" kostar den 429 kr. Ett anständigt pris för en riktigt hyfsad roséchampagne. Den är gjord på 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. I doften lite röda bär, nybakt bröd, mineraler och ett ordentligt inslag av blodapelsin. I gommen smultron/jordgubbar med en liten syrlighet från lingon. Moussen känns nästan mjuk och lite gräddig. Efter en stund ansluter röda citrustoner, mineraler, mariekex och lite kryddor. Visst är det här gott. Faktiskt lättdrucken och törstsläckande. Precis som en bra roséchampagne ska vara.
Vi avslutar med deras prestigechampagne: 2000 Femme de Champagne. På Systembolaget är priset 999 kr. Den görs endast de år druvorna är extremt bra. Tidigare årgångar har varit 1990,1995 och 1996. Det lär bli en från 2004 också. Druvsammansättningen varierar år från år, men årgång 2000 har sammansättningen Chardonnay (95%) och Pinot Noir (5%). Druvorna har hämtats från Grand Cru-byarna Chouilly, Avize, Oger, Bouzy och Mesnil-sur-Oger och de vinifierades var odlingslott för sig. Runt en fjärdedel har fått jäsa på gamla ekfat. Den ska sedan få ligga på sin jäst i minst 10 år.
Och visst känns det att nu har vi med en stor champagne att göra. Både i doft och smak framträder en champagne med mycket hög komplexitet. I doften finns gula äpplen, citrus, nybakt bröd, nötter och kaprifol. Stor och elegant. Doften lovar mycket.
I gommen infrias löftena från doften. Smaken är stor och samtidigt elegant. Det satsas mer på elegans än kraft. Gul/röda äpplen, delikata citrusfrukter, rostat bröd, mariekex, steniga och kalkiga mineraler, mandlar, aprikos, gula plommon, persika och en skir blommighet i bakgrunden. Nyansrikt och välbalanserat. Och så ett avslut med blodgrape och blodapelsin som tillsammans ger ett avskedsbett.
Gudomligt gott!!
Sammanfattning
Javisst har Duval-Leroy har imponerat stort på mig. Hög kvalitet över hela linjen.Ändå är det så att tre av deras cuvéer tilltalar mig extra mycket.
1 Femme de Champagne går i sin egen viktklass. En överlägsen segrare, men också mer än dubbelt så
dyr som de andra.
2 Fleur de Champagne. Deras signum. Precis under 400 kr. Och med doft och smak som träffar mig
rätt i Vintankarhjärtat
3 Brut Organic. En matchampagne, som jag vill pröva lite mer ordentligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar