måndag 12 september 2016

Champagne från Vilmart och Chablis från Dom Pinson

Brorsonen hade förlovat sig, så när han och sambon kom ner över helgen, så ordnande hustrun och jag en måltid. Min uppgift blev att rensa krabbklor och sköta grillningen av marulk samt fixa vinerna.
September fortsätter att levererar sommardagar, så vi bänkade oss i trädgården vid 18-tiden i den ljumna sensommarkvällen.

2008 Grand Cellier d´Or
Det blir champagne när det ska firas. Vi njuter först av ett glas i solen. Den blir också det perfekta sällskapet till krabbkött som serveras på en zucchinikaka.
Flaskan är lite "bullig" och etiketten tar skada då champagnen plockas fram ur vinstället.
Det är så klart en skandal att Vilmarts champagner inte finns tillgängliga på Systembolaget. Hos Vintankar är detta en given favorit. Vi har druckit några flaskor och blivit helt sålda. Vad vi tyckt kan du läsa om du klickar på resp cuvée: Grand Cellier2008 Grand Cellier d´Or och Grand Réserve . I källaren ligger Couer de Cuvée 2008 och Cuvée Rubis Brut Rosé.. Våra flaskor är köpta av Franska Vinlistan. Någon gång varje år brukar dom köra en kampanj med Vilmarts champagner.

Den här champagnen är gjord på 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Druvorna kommer från "vinlotten"  “Les Blanches Voies Bas,” där vinstockarna är över 45 år gamla.
Champagnen har fått ligga till sig i 10 månader på 225 l ekfat.

Doften kännetecknas till en början av citrus, lite kryddor och brioche. Efterhand som temperaturen stiger så framträder gula plommon, äpplen, persika och daggvåt grusgång. En försiktig och samtidigt elegant doft.

Å vad den här champagnen är god. Rent av läcker med sin elegans, komplexitet och friskhet. I munnen utvecklar sig smaker från gul/gröna äpplen, lime, gula plommon och lite kryddor. Precis som med doften tillkommer det smaker ju högre temperaturen blir: mariekex, steniga och lite kalkiga mineraler med en nätt liten saltighet, mer citrus, örter och nötter. Och så det där ljuvliga avslutet med en härlig bitterhet från grapefrukt.
Dom båda nyförlovade skiner i kapp med solen.
Betyg 5-
Priset hos Franska Vinlistan var knappt 400 kr, då vi köpte den för snart  tre år sedan.

Domaine Pinson 2008 Chablis 1er Cru Mont-de-Milieu.
Det här en chablis som vi brukar ha ett par flaskor av i källaren. Nu säger vi farväl till årgång 2008 och kvar finns ett par 2010.or. Det är med andra ord dags att fylla på förrådet.
Producenten Domaine Pinson förfogar över ca 12 ha vingårdar. En Grand Cru (Les Clos) samt några Premier Cru lotter bl a "Mont-de Milieu" som det här vinet kommer ifrån.
Vi har druckit deras 2006:a som vi skrivit om här och här. Vi har druckit av deras 2008:a som vi skrivit om här och här. Vi skrev om årgång 2010 här.

I doften hittar vi citrus och gula äpplen, men även tropisk frukt och en liten blommighet. En försiktig ton av krossade snäckskal finns i bakgrunden.

I munnen känns att vinet fått klara mognadstoner och att smakerna djupnat. Det finns fortfarande en angenäm syra som ger vinet en bra friskhet. De gröna äpplena vi kände när vinet var ungt känns mer som gula äpplen idag. Inslaget av citrus finns där fortfarande, men med en något mildare framtoning.
De steniga och grusiga mineralerna är fortfarande lika tydliga. Eftersmaken har blivit mer komplex och den tropiska frukten känns mer mångfacetterad och inslaget av honung är också tydligare idag.
Betyg 4+
Detta var vår sista flaska. Vi har precis lagt en beställning. Nu är det årgång 2012 och priset på "Bolaget" är 255 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar