torsdag 20 oktober 2016

2014 Clos de la Cure, Menetou-Salon

För någon vecka sedan var sonen med flickvän på besök. Det blev risotto med skaldjur. Ur källaren tog jag fram ett vitt vin, som inhandlades i våras någon gång.
Det här är ett vin från området Menetou-Salon. Vi befinner oss i den övre delen av Loire-dalen, alldeles sydväst om Sancerre. Här är det druvan Sauvignon Blanc som dominerar.
Vårt vin kommer från Domaine Champault och deras en hektar stora vingård Le Clos de la Cure.
Vinstockarna är planterade 1995 och 2004. Jäsningen sker på rostfria ståltankar. De grövsta jästfällningspartiklarna avlägsnas och vinet får sedan ligga på sin jästfällning fram till våren/försommaren året efter skörd.

Ett ungt vin med en en viss krispighet. Och visst finns de typiska Sauvignon Blanc-dragen där med nässlor, fläder och krusbär. I en liten återhållen stil.
I doften hittar vi, utöver ovan nämnda attribut, gula stenfrukter och en ordentlig dos av rökig flintasten.


I munnen är det torrt och friskt med en viss elegans. Citrus, gula äpplen, fläder och nässlor dominerar smakerna till en början. Vinet är hyfsat lättdrucket med en trevlig och bra syra. I eftersmaken noteras krusbär, persika, en del örter samt ett stort och tydligt inslag av mineraler. De senare är både kalkiga och steniga med en viss sälta i avslutet.Visst är det ungt idag och det kommer att få lite mognadstoner inom något år. En finstämd balans vilar över intrycken. Det här är inget jag långlagrar utan de återstående flaskorna dricker jag inom några år.
Ett trevligt ganska lättdrucket vin.
Betyg 4-
På SB är priset 165 kr, vilket får anses som ett bra pris för en rimlig slant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar