söndag 30 oktober 2016

2009 Chateau Musar vs 2004 Le Coeur de Romanin

Månadsvinet för oktober på forumet Finewines är 2009 Chateau Musar. En av forumets medlemmar (gratis medlemsskap) väljer en flaska, som intresserade medlemmar också införskaffar. Den som vill lämnar sedan en recension om vinet.
Jag brukar haka på och så blev det också den här månaden. För någon vecka sedan var det dags att testa vinet. Jag valde att ställa det mot ett vin från det lilla AOC-området Les-Baux-de-Provence


Chateau Musar kommer från producenten Gaston Hochar, som har sin verksamhet i Bekaadalen i Libanon. Trots inbördeskriget har dom lyckats framställa vin alla år utom två. Det hela tog sin början 1930, då Gaston Hochar beslutade sig för att producera ett Bordeaux-inspirerat rödvin. Nu är det tredje generationen som driver verksamheten vidare och förvaltar den 6000-åriga traditionen att göra vin i Libanon. Idag är dom certifierade som ekologiska odlare

Druvorna (en tredjedel av Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan) handplockas och jäser i betongtankar. Vid knappt ett års ålder förs vinet över till franska Nevèr-fat för att lagras i drygt 12 månader. Under vinets tredje år blandas de olika druvorna samman och ligger ytterligare ett år på betongtankar innan det buteljeras för att ”komma till ro” i fyra år tills det släpps på marknaden. Vinerna framställs så naturligt som möjligt, inga odlade jäststammar används och man filtrerar inte sina viner.
Doften börjar lite försiktigt, men tilltar ju längre tid vinet får i glaset. Svarta vinbär, körsbär, läder, lite kryddor, våt jord och något subtilt inslag av rosor.

 I munnen är det lite småstramt med en fin bärkompott av körsbär, björnbär, plommon och vinbär. En liten fin kryddblandning känner vi. Syran är pigg och tanninerna smånafsar i gommen utan att bli alltför närgångna.
Hyfsad lång eftersmak med mera frukt, kryddor och så tillkommer lakrits och kakao.

Vi dricker vinet under två dagar. Det håller ihop på ett föredömligt sätt och känns mer tillgängligt dag två. Visst kommer det här att växa med åren.
Betyg 4
På SB kostar det 299 kr.


Det har gått nästan fem år sedan jag senast drack Le Coeur de Romanin.. Du som vill läsa vad jag tyckte då klickar här. Den exakta druvmixen har jag inte kunnat få fram, men jag vet att det innehåller en hyfsad mängd Cabernet Sauvignon och liter mindre av Cinsault och Carignan. Det ingår sedan både Grenache och Syrah i hyfsat stora mängder.

Den omedelbara känslan är att vinet precis har passerat sin topp och att det verkligen är hög tid att njuta av vinet.
I doften känner jag en fin sommarvarm bärkompott på körsbär, hallon och björnbär. Lite läder, höstlöv och en dos kryddor/örter. En ganska typisk sydrhonsk-doft.

I munnen känns frukten mörkare än vad den gjorde i doften, men ändå med några lite ljusare bär som inslag. Solvarm frukt, men inte samma tryck och friskhet som för fem år sedan. Gott om provencalska örter som börjat dra mot "medicin-örter". Här finns en del lakritstoner också. Tanninerna är idag alldeles lena och mjuka. Eftersmaken har mörk frukt, en liten rökighet och gott om lakrits av det mer salta slaget.
En liten besvikelse infinner sig, då jag hoppats på en bra utveckling
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar