måndag 24 oktober 2016

2009 Villa Rizzardi från Guerrieri Rizzardi

I september släpptes en amarone på Systembolaget, som i det närmaste är helt drickklar redan vid lanseringen.  Priset 265 kr måste anses som ett riktigt bra pris för en bra och drickmogen amarone.
Vi drack årgång 2005 för tre år sedan, vilket resulterade i den den här bloggposten.Notera att årgång 2005, som jag köpte 2011 kostade 399 kr på Systembolaget.
1914 förenades de båda adliga släkerna Guerrieri och Rizzardi genom ett giftemål. Släkten Guerrieri hade egendomar i Bardolino och Rizzardi hade förvärvat sina vinmarker i Negrar redan 1649. Det är Villa Rizzardi i Negrar som idag är centrum för deras produktion av Valpolicellaviner med sina 25 ha bl a vingårdslägena Pojega och Calcarole. Dom äger betydligt större vingårdar i Bardolino, Soave och Valadige.
Dom gör två amaraone, dels Calcarole (som jag inte har smakat) samt Villa Rizzardi. Den senare är gjord på druvor som i huvudsak kommer från den 10 ha stora vingården Pojega. Druvblandningen är Corvina (42%), Rondinella (30%), Corvinone (18%) samt Barbera (10%). Druvorna har fått torka i dryga tre månader. Efter jäsningen har vinet fått ligga tills sig i ett år på 2,25 hl ektunnor och sedan ytterligare två år på 25 hl stora ekfat.Det görs drygt 13 000 flaskor av den här amaronen.

En ganska stor och kraftig doft av mörka körsbär, romrussin, torkad frukt samt lite läder kan vi känna. Här finns också en liten ton av alkohol.

I munnen är det den kraftiga smaken av söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, lite hallon och katrinplommon som dominerar intrycken till en början. Efterhand dyker det upp örter/kryddor, kakao och torkad frukt.
Här finns en bra syra som ger vinet friskhet. Tanninerna finns där, men är så sammetslena de nu kan vara.
Eftersmaken är på amaronevis riktigt lång och utdragen. Fruktsötman från mörka körsbär i kombination med bitterheten från mörk choklad och körsbärskärnor är väldigt påtaglig och läcker. Visst finns här inslag från fathanteringen, men inte så att det stör. Vi känner lite, lite vanilj, någon espressoton samt aningens russin.
Tonen av alkohol vädrades bort med tre timmar i karaff.
Betyg 4
Priset 265 kr på Systembolaget måste anses som ett bra pris. Dryga hundralappen mer anger vinsajten wine-searcher som ett normalpris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar