tisdag 25 oktober 2016

2010 Terre di Cariano från Cecilia Beretta

Dags att stifta bekantskap med en för Vintankar ny amarone. Terre di Cariano som produceras av vingården Cecilia Beretta.
I början av 1980-talet förvärvade vinjätten Pasqua vingården Cecilia Beretta. Den drivs närmast som en egen vingård, men har också till och från fungerat som försöksstation för hela Pasquagruppen.
Det produceras två amarone under namnet Cecilia Beretta. Det finns dels en som kommer från kullarna i Valpantena och så Terre di Cariano som kommer från vingården strax söder om San Pietro in Cariano.

Terre di Cariano är gjord på druvorna Corvina (60%), Rondinella (25%) och sedan lika delar Corvinone, Croatina och Oseleta. Vanligtvis skördas druvorna under den andra halvan av september och får sedan ligga och torka fram till slutet av januari. Det startar då en fyra veckor lång period där druvorna pressas och jäses, därefter får vinet ligga på ekat 18-24 månader innan dett buteljeras.

Doften har de typiska mörka körsbären, men också ett tydligt inslag av kryddor, romrussin och toner från fatlagringen.

I munnen återkommer de söta mörka körsbären tillsammans med torkad frukt, örter och katrinplommon. Det finns en tydlig ton av russin. Syran är bra och skänker vinet friskhet. Tanninerna är ordentligt avrundade och mjuka. Eftersmaken är lång. Körsbären och russinen blir än mer tydliga. Nu märker vi också den mörka chokladen, körsbärskärnorna, lite espressokaffe och aningens vanilj och kanel

Vi dricker vinet under två dagar. Dag två har syrans friskhet reducerats och russinen dominerar allt mer. Inte riktigt min stil.
Betyg 4-
Priset är 319 kr på SB. Det verkar finnas gott om flaskor runt om i vårt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar