tisdag 11 oktober 2016

Bo på vingård i Valpolicella: Agriturismo Valpolicella Corte Cariano

Ute har det blivit riktig höst. Vinden viner och regnet piskar mot fönsterrutan. Termometern visar 9 plusgrader. I sinnet på Vintankar råder det dock sommar. Sent på söndagskvällen kom vi hem efter några dagar i Valpolicella.
I vintras fick jag en fråga från några av våra bästa vänner "Vore det inte trevligt att bo på en Vingård ett förlängt veckoslut i början på oktober?" Svaret är ju givet "så klart är det så". Vintankar fick uppdraget att ordna boendet samt fixa ett litet program för dessa dagar. Det blev våra vänners första besök i Verona och Valpolicella.
Det föll sig naturligt att stämma av boendet med Alberto på Brunellis. Dom har ju sedan några år tillbaks en Agriturismo med alldeles nyrenoverade lägenheter. Ett dubbelrum, en lägenhet för två personer och en större lägenhet för fyra personer. Perfekt för oss. Vi var ju åtta personer som skulle tillbringa en helg ihop. Det hela blev verkligen lyckat och boendet kan vi verkligen rekommendera. Fräscha och fina rum. Lägenheterna är välutrustade. Det ingick dessutom en flaska vitt vin i kylen, en halvflaska amarone per par och frukostmat i kylen som var tänkt för en frukost. Det var så väl tilltaget att det räckte två ja nästan tre frukostar. Det enda vi behövde handla till var lite youhurt och några ägg.

Det blev att stiga upp i ottan på torsdagen. Kl 13 landade vi i Verona. Alberto hade ordnat så att en taxi (minibus) plockade upp oss. Pris 70 euro för 8 personer. En halvtimma senare togs vi emot av Alberto. Brunellis vingård ligger i utkanten av den lilla staden San Pietro in Cariano. Vi tog en kort promenad för att bekanta oss med omgivningarna. En halvtimmes vila och sedan tog Alberto hand om oss ett tag.
I stort sett var skörden bärgad. De druvor som ska torkas ligger under tak.
Enligt Alberto har Brunellis haft goda förhållanden 2016 och det råder en stor optimism om årets skörd.

Det blev så dags för en genomgång av några av Brunellis viner.
Carianum är ett spännande vitt vin som jag gillar. Jag har tidigare skrivit om årgång 2012. Nu är det 2015 som gäller. För 8 euro får man ett bra matvin. Så det fick följa med ett par flaskor hem.
Corte Cariano har jag hyllat här. Årgång 2013 är minst lika bra. Numera finns den på "Bolaget" för 159 kr. Ett givet köp för Vintankar.
Pa`Riondo 2013 en helt OK Ripasso. Den finns på SB för 202 kr.
Version 2013 av deras Amarone Classico har jag skrivit om här. Enklare men också friskare och den förvånar mig med att redan nu vara i så här god form. Den ska så klart inte jämföras med de båda riservorna, men det är ju också nästan halva priset på Classico.
2011 Inferi. Det blir första gången jag bekantar mig med den här versionen av Inferi. Ung idag men oj vilket suveränt vin det här är. Och utvecklas kommer den att göra. Inte långt efter Titari. Naturligtvis fick en kartong följa med hem
2011 Titari är ung men enastående redan nu, bara den får tre-fyra timmar på karaff. Jag tokhyllade den för en månad sedan. Du kan läsa det här. Vår sista kväll delade vi på en flaska och jag vidhåller det här är "Bolagets" bästa amarone.

Nedan presenterar jag vårt upplägg för de här dagarna. Vårt fokus låg inte på att hinna med så många vingårdar som möjligt, utan mer på att umgås,koppla av, äta en del god mat, dricka gott vin och uppleva omgivningarna.

Torsdag em och kväll: Alberto visar oss vingården. Kvällsmaten äter vi på Locanda dal Nane.

Fredag: Gemensam frukost, vinprovning på Villa Monteleone, promenaden Precorso delle 4 Fontane, La Revendita och runt Alighieris vingårdar samt lunch på Trattoria Primavera i Gargagnago. På kvällen slappar vi, provar nya viner från Brunelli och äter plockmat.

Lördag: Gemensam frukost, lokalbuss till Verona, tiden i Verona disponerar var och som den vill förutom den gemensamma lunchen på Enoteca Cangrande. På kvällen provar vi ytterligare några viner från Brunelli och äter "godsaker" vi har med oss från Verona.

Söndag: Gemensam lunch, köp av Brunellis viner, utcheckning, promenad (50 min) till Fumane med gemensam lunch på Enoteca Valpolicella. Taxi till flygplatsen.

Vi genomförde de här dagarna utan tillgång till bil. Taxi från och till flygplatsen. Lokalbuss till Verona och långa promenader. Den som vill besöka  vingårdar har ett flertal på gång- eller cykelavstånd.

På torsdag kommer ett inlägg om de restauranger vi besökte och de viner vi drack.

Avslutningsvis måste jag tacka Alberto och hans familj för den hjälp och service vi fick. Boendet överträffade alla vår förväntningar. Vi fick tre fantastiska dygn. Vi var alla åtta mycket imponerade.
STARK REKOMMENDATION.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar