tisdag 4 oktober 2016

Vinresa i Pfalz. Del 3. Weinhof Scheu.

Nu har vi kommit till besöket hos Weingut Scheu. En liten producent i Schweigen bokstavligen på gränsen mellan Tyskland och Frankrike. Deras vingårdar ligger därför på båda sidorna. Runt 5 ha blir det på vardera sidan. Årsproduktionen är cirka 90 000 flaskor.

Klaus Scheu är andra generationen vinmakare.
På deras vingårdar odlas: Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Chardonnay (en liten andel), Riesling, Gewurztraminer, Scheurebe och Spätburgunder.

Vi sitter i det vackra vädret och njuter av en provning av tolv av deras vita viner.
2014 Riesling Sonnenberg
Vi provade tre olika rieseling. Samtliga väldigt bra. Deras Sonnenberg blev den som tilltalade mig mest. Den hade en liten större fruktighet med gula stenfrukter, citrus och äpplen som främsta markörer. I avslutet lite grape som tillsammans med mineralsältan blir mycket läckert.
Pris 14,5 euro. Den finns inte på SB för närvarande.

Vi provade tre olika varianter av deras Weissburgunder. Den som tilltalade mig mest var deras 2014 Strohlenberg. Dessutom ett vin som ska drickas ungt. Lite mjukare i sin framtoning och med en fin frukt, där den exotiska frukten (mango) tillsammans med de stora kalkiga mineralerna och finstämda kryddorna får briljera.
Ett par flaskor fick följa med hem för 14,5 euro flaskan.
2014 Grauburgunder Raedling
Var ett mycket trevligt och gott vin.
Här finns gula päron, lite citrus och tropisk frukt.
Den typiska mineraliteten för området kan vi också förnimma.
I eftersmaken lite torkad frukt som ger en liten sötaktig känsla.
Detta måste testas lite mer noggrant och då fick det bli ett par flaskor med sig hem.
2014 Chardonnay
I samarbete med sin gode vän och tillika sommelier Jurgen har Klaus tagit fram en Chardonnay. Jag måste säga att här har dom lyckats riktigt bra.
Vinet har fått ligga i sju månader på nya ekfat. Visst finns det ett inslag från ekhanteringen, men den känns som en helt naturlig del av det här riktigt goda vinet. Den fina gula frukten, citrusen och mineralstinna smaken träffar mina smaklökar på pricken. Friskheten. Den friska uppiggande tonen måste också framhållas.
Ett givet köp!

En "snäll" Gewurztraminer. Inte så söt utan här finns en friska syra, som jag gillar. Det finns ordentligt med kryddor.
Det här är ett vin som jag gärna dricker till asiatisk mat.Provningen gjordes på lördagseftermiddagen. På söndagen hann vi vandra runt i vingårdarna. Skördearbetet började också den här söndagen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar