tisdag 16 juli 2019

Pol Roger 1996. Rosé och Vintage Brut samt Sir Winston Churchill 2008

I lördags hade vi en kusinträff. Alla bitar var på plats. Härligt sommarväder, vilket gjorde att några av oss promenerade ner till klipporna och tog sig ett dopp. Kusin A var under många år väldigt aktiv i Munskänkarna, men vinintresset gick från nörderi till mer balanserat. Kvarglömda i en garderob fanns två kartonger Pol Roger från 1996, vilket vi övriga ödmjukt tackade för.
1849 startade Pol Roger sin verksamhet i mycket blygsam skala i byn Ay några kilometer öster om Epernay. Två år senare flyttar dom verksamheten till Epernay. Idag 170 år senare har dom vuxit till en av ikonerna i champagnevärlden. Mycket tack vare en tidig satsning på export till England. Företaget är fortfarande familjeägt. Tillverkningen på årsbasis ligger runt 1,5-2 miljoner flaskor. Dom äger själva 90 ha, vilket täcker runt 55% av druvbehovet. Resten täcks upp genom långa kontrakt med odlare dom samarbetat med i decennier.I deras portfölj finns tre Non-vintages cuvéer (Brut, Extra Brutm Demi-sec), tre årgångschampagner (Brut, Blanc de blancs, Rosé) och så deras prestigechampagne Sir Winston Churchill.1996 Vintage Brut (Extra cuvée de reserve)
Detta blir den tredje flaskan av denna urläckra champagne som jag dricker under första halvåret 2018. Jo, det är kusin A som bidragit med alla tre. Varje gång förundras jag över den bibehållna friskhet som denna väldigt mogna champagne har.


60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Åtta år på sin jästfällning innan degorgering..
Alla tre flaskor jag druckit den här våren har varit rent av magiska. Det jag skrev i januari gäller fortfarande.
Läs mina tankar här.
Betyg 5-

1996 Brut Rosé Vintage.
Den är gjord på 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Precis som Brut Vintage.  Den andra jäsningen äger så klart rum på flaskan och då tillsätts socker och jäst samt 15%  stilla Pinot Noir vin.

Färgen går i en djup och mörk bärnstenston.
Trots sina 23 år virvlar det upp en mängd mycket små bubblor från glasets botten.

Doften är väldigt tydlig med massor av röda citrusfrukter: mandariner, blodapelsin, blodgrape. Rosor, violer  och nypon noteras liksom jordgubbskräm med inslag av svartvinbärssylt samt lite nygrusad landsväg.

Fast det är ändå vid första klunken som vi verkligen höjer på ögonbrynen. Frisk och vansinnigt god. Det finns någon liten annorlunda (i positiv bemärkelse) smakton som jag inte riktigt kan sätta ord på. Väldigt komplex och visst vimlar det av övermogna röda bär främst jordgubbar men även lite hallon och några enstaka smultron. Lite  skön röd citrus. Äpplen av någon röd sort, men också med någon liten bokig ton. Mineraler av sten, grus, krita och snäckskal. Ännu mera frukt främst tropiska frukter typ mango, ananas, papaya men också lite gula stenfrukter (persika, aprikoser).
Otroligt god med bra syra och friskhet i all den mycket mogna frukten. En ynnest att få dricka!
Betyg 52008 Sir Winston Churchill
Ett legendariskt år och en legendarisk champagne. I mitten på maj samlades ett gäng vinnördar, tillhörande finewines.se Göteborgsavdelning, på Barsac. God mat, goda viner och trevliga människor gjorde den här söndagseftermiddagen till en formidabel upplevelse. Vi var några stycken som var nyfikna på i vilken fas den här champagnen befann sig. Svaret blev väldigt tillgänglig och makalöst god.
Så klart kommer den att utvecklas de kommande åren, men redan nu levererar den en enastående vinupplevelse. Några korta noter grundade på det glaset jag drack.
Doften är komplex med gula äpplen, rostat bröd, lite nötter, apelsinskal och någon diskret floral ton.
Smaken är ganska så kraftig, mycket komplex och faktiskt redan nu hyfsat tillgänglig. Visst är det en ordentlig syra, men backas upp av frukt, nötter och rostat bröd så att den redan nu levererar stordåd. Gul-gröna äpplen, citrus, massor av mineraler, rostade mandlar, lite hasselnötter med krämig nougat, lite mjölkchoklad, gula stenfrukter och med en skön grapefrukt i avslutet.
En stor champagne redan nu och visst kommer den att växa till något alldeles remarkabelt för den som har karaktär att låta den vila i några år.
Betyg 5-

2 kommentarer:

  1. Använder du decanter för champagne?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt aldrig dekanterat en champagne.

      Radera