Vi åt en stadig frukost på hotellet i Rust. Ställde in GPS:en på Wien. Åkte ut till flygplatsen och lämnade vår hyrbil och tog taxi till vårt hotell Pension Lerner. Väldigt centralt beläget vid Judenplatz och med gång avstånd till det mesta.
Stefanzdomen. Hett utanför. Lite svalare därinne. |
Vi hade det hett i Wien. Temperaturen låg på dagarna mellan 33 och 35 grader. På nätterna gick det ner till 25 grader. Det blev att söka skugga på luftkonditionerade caféer och museer.
Vi tog oss tämligen omgående till ett av Wiens berömda caféer.
Vi intog en lättare lunch på Demel. Vi kunde från vårt bord se hur det tillverkades bakverk.
Brundlmayer Brut Rosé.
Vi drack till våra laxsnittar ett alldeles underbart bubblande rosévin. Brundelmayer håller till i Langenlois i vindistriktet Kamptal i regionen Niederöstrerich. Vi befinner oss nordväst om Wien endast några mil från den tjeckiska gränsen.
Idag drivs verksamheten av Willi Brundlmayer och hans hustru Edwige. 60 ha vinmarker förfogar dom över. Mest kända har dom blivit för sin Riesling (6 cuvéer) och Gruner Veltiner (9 cuvéer), men här finns också viner på Chardonnay och Gelber Muskateller samt röda viner på druvorna Zweigelt (3 cuvéer), St Laurent, Pinot Noir, Merlot m fl. Både söta viner och mousserande viner finns i deras portfölj.
Det här vinet är gjort på en blandning av Pinot Noir, Zweigelt och St Laurent. Druvorna är noga utvalda från några olika kalkhaltiga vingårdslägen. Skörden äger rum mellan senare hälften i september och första veckan i oktober. Varje druvsort vinifieras var för sig. En andra jäsning sker på flaskan, där det får ligga i 18 till 24 månader innan jästen avlägsnas (degorgering).
Det här är en alldeles enastående rosé-variant av bubbel som inte står långt efter många roséchampagner. Dessvärre finns den inte på SB, så du som reser utrikes får rådet att hålla utkik efter den. Runt 25 euro flaskan kostar vinet hos producenten.
Både doft och smak har en härlig friskhet. Här finns en livgivande och läcker mousse. Ljusröda körsbär, jordgubbar, smultron och några hallon bildar en bas som efterhand fylls på med citrus, nybakat bröd, skolkrita, stendamm, mariekex, några gula stenfrukter och i avslutet ett inslag av blodgrape.
Vi bodde som jag skrev i inledningen i närheten av Judenplatz och här vimlar det av små trevliga restauranger. En av kvällsmåltiderna åt vi på den lilla trevliga kvarterskrogen "zum finsteren Stern". Trevlig och personlig service med ett lite vegetariskt stuk på maträtterna. Vi drack där det här vinet.
2016 Grau- und Weissburgunder, Ried Spiegel, Brundlmayer
Ett vin gjort på Grauburgunder (Pinot Gris) och Weissburgunder (Pinot Blanc) som vuxit på vingården Langenloiser Spiegel belägen på 260 m ö h. Druvorna skördades i början på oktober. Den exakta mixen har jag inte kunnat utröna, men något i doft och smak får mig att tro att andelen Grauburgunder är störst. Jäsningen ägde rum på 300 liters fat av österrikisk ek. Vinet har fått ligga tills sig på 2 500 liters fat. Viss del på stålfat och en annan del på ekfat i cirka 10 månader.
Ett smakrikt vin med en elegant touch. Lite smörigt i sin struktur. I doften hittar vi gula stenfrukter, gråpäron, muscovadosocker, kritdamm och aningens grusgång. Någon diskret ton av honung och exotiska frukter tycker vi oss ana. I munnen känns det friskt trots den lite smöriga strukturen. Gula plommon, aprikoser, vit persika, gråpäron, nyanser av citrusfrukter, lite florala toner samt lite örter. Riktigt gott.
Så klart fick det bli wienerschnitzel en av kvällarna. Inga små gröna ärtor eller sardeller (ansjovis) som tillbehör. Däremot en kopp lingon, en persiljekvist och en citronklyfta. Inga små saker dom serverar. Den här åt vi på "Brezl Gwölb". Även detta en kvarterskrog vid en av tvärgatorna till Judenplatz.
Vi hade ju närmare 35 grader på dagarna och runt 25 på kvällarna. Det gäller då att kyla sitt rödvin, vilket krogarna gjorde mer än gärna.
2016 Blaufränkisch Rusterberg, Weingut Ernst Triebaumer.
Ett vin gjort på den lokala druvan Blaufränkisch från en producent som håller till i Rust. Ett familjeföretag som redan i slutet på 1600-talet slog sig ner i Rust. Idag är hela familjen inblandad i vinodlingar, biodlingar, djurskötsel (frigående får och grisar) mm. Solpaneler, ekologiska odlingar, cirkulär ekonomi är annat som präglar deras livsstil.
Det här vinet är uteslutande gjort på druvan Blaufränkisch. Färgen är väldigt mörk. Den går i en blålila ton. I doften noterar vi mörka bär, läder, kryddor och grusig bilväg.
I munnen startar det med en massiv mörkblå frukt i form av blåbär, svarta vinbär, björnbär samt redigt mörka körsbär. Här finns en tydlig kryddighet, där främst svartpeppar kan kännas. Vi noterar även nyanser av mörk choklad, körsbärskärnor och mineraler (krita och sten). Alert syra och stadiga tanniner. Vi gillar det här.
Vi hade som sagt några heta dagar. 35 grader i en storstad är lite väl mycket av det goda. Det gäller då att söka skugga. Cafeer och museer är bra alternativ.
Det blev så klart ett besök på Café Sacher |
Ett besök på museet Albertina kan varmt rekommenderas. Två utställningar väl värda ett besök hade dom.
Från Monet till Picasso. Jag blir aldrig trött på att skåda dessa magiska konstverk. |
Ett antal fina målningar av Sean Scully. Mycket sevärda!! |
Ett annat museum jag varmt vill rekommendera är Hundertwasser och då ska du absolut ta dig ett kvarter bort till det kommunala bostadshuset Hundertwasser house.
Lite historia om Mozart kan ju också vara på sin plats
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar