måndag 1 juli 2019

Ruster Ausbruch

Sista veckan i juni besökte vi Österrike. Halva tiden tillbringade vi i trakterna runt Neusiedlersee. Vi bodde i den lilla staden Rust. Storkarnas stad.
Det här blogginlägget är det första av tre från den här resan och kommer att handla om det söta vinet Ruster Ausbruch.

Geografiskt befinner vi oss knappt en mil från den Ungerska gränsen. Det finns gott om vinodlare på såväl den östra som västra sidan om sjön. Fast mest känd är nog odlarna på den östra sidan. Min egna erfarenhet av viner från Burgenland är starkt begränsad. Några stycken inlägg har det dock blivit under åren bl a härhärhär och framför allt här
I Burgenland kunde vi notera att vinodlingarna varvades med andra odlingar..
10 rader vinrankor och så ett fält med råg/korn. 10 nya rader vinrankor och så ett fält med majs

Det som i vinvärlden satt Rust på världskartan är det söta vinet Ausbruch. Det är ett vin gjort  på druvor som angripits av mögelsvampen Botrytis cinerea. Samma svamp som i Bordeaux ger sauternesviner.
Värme, fukt, dimma mm är klimatförutsättningar. Den, inte så djupa, men avlånga sjön Neusiedlersee hjälper till att ge dessa förutsättningar. Söta viner från området har omnämnts i skrifter sedan mitten på 1500-talet.
Druvorna får sitta kvar på sin vinstockar till de angripits av Botrytis och utvecklat en slags ädelröta. Ett noggrant manuellt skördearbete sker genom att druvorna plockas en och en i återkommande omgångar. Skörden måste vara ganska så precis.

2014 Ruster Ausbruch, Georg Seiler

Vingården omfattar 10 ha vinodlingar runt staden Rust. Här odlas främst inhemska sorter som Zweigelt, St Laurent, Balufränkisch, Welschriesling, men också internationella druvsorter som Pinot Noir, Merlot, Chardonnay m fl.
Vinet är gjort på druvorna Welschriesling, Weissburgunder och Furmint.

Färgen går i en djup bärnstensfärgad ton.
I såväl doft som smak hittar vi citrus, stora mängder aprikos, lite persika och någon liten rökig ton från skiffer.
Väldigt frisk i hela sin framtoning. Kanske inte så komplex, men perfekt som avslutning på en enkel middag.




2012 Ruster Ausbruch, Feiler-Artinger
Vingården etablerades i början på 1900-talet. Nu är det tredje generationen vinmakare vid rodret. En omställning till biodynamisk odling har gjorts.

Detta är ett vin gjort på druvorna Gelbe Muskateller, Ruländer och Welschriesling. Druvorna får sitta kvar så att de blir övermogna och angrips av Botrytis cinerera

Färgen har en gyllengul ton.
Det doftar förföriskt av exotiska frukter, aprikoser persika, gula plommon, lite lime och sommarblommor.
I munnen är det så klart riktigt sött samtidigt som det finns en bra syra som skänker friskhet åt vinet. Dofterna återkommer i gommen. Det finns ett djup och en intensitet i smakerna som är strålande. Avslutet är alldeles underbart med en lätt touch av honung.
Ett fantastisk vin. Klart jämförbart med många av Sauternes storheter.
Naturligtvis fick en flaska följa med hem.



2017 Ruster Ausbruch, Storchenhof Weingut Fam Widder
En producent på historiks mark. Här har det odlats druvor sedan 1600-talet. Idag omfattar gården runt 15 ha. och ligger i utkanten av Rust
Det här vinet är huvudsakligen gjort på druvan Weissburgunder (Pinot Blanc). Precis som för alla Ruster Ausbruch har druvorna fått sitta kvar på vinrankan till de angripits av Botrytis.

Ett litet enklare vin med en fin gyllengul färg.
Här finns en bra friskhet parad med en ädelsötma som gör vinet perfekt till många olika desserter.
Exotiska frukter, lime, aprikoser, lite florala toner och någon försiktig nyans av acaciahonung i avslutet är vad vi känner i såväl doft som smak.


Vår favorit blev som ni förstår Feiler-Artingers variant av Ausbruch. Jag tycker det är jämförbart med många sauternesviner. Vi betalade 25 euro för vår flaska. På Systembolaget finns det inga Ausbruch. Du som besöker Österrike får rådet att plocka med en flaska hem. Förutsatt att du gillar riktigt söta viner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar