lördag 13 juli 2019

Årgång 2011 och 2017 av Marsanne Tahbilk.

I mitten av juni återknöt jag bekantskapen med Marsanne Tahbilk. Ett vin som mer eller mindre var Vintankars vita husvin under 2000-talets första decennium. Och visst var det ett kärt återseende. Det resulterade så klart i ett blogginlägg, som du kan läsa här. Det resulterade också i att vi la en beställning på några fler flaskor från året 2017. Jag upptäckte då att det  också fanns några flaskor av årgång 2011 i ett par olika Systembolagsbutiker. Någon beställning via SB:s hemsida var inte möjlig, men ett samtal till "min lokala" SB-butik och de fixade så att det kom ett par flaskor till Kållered från mörkaste Småland. Och detta utan extra kostnad. Verkligen bra service!!!

Förra helgen öppnade vi de två årgångarna. Två så olika viner. Riktigt goda båda två. Var och en på sitt sätt.
Tahbilk ligger i Central Victoria ( Nagambie Lakes Region) ca 10 mil norr om Melbourne. Redan  på 1860-talet planterades de första Marsanne stockarna, fast ingen av dessa finns kvar. De man nu tar druvorna ifrån är som äldst från 1927. Vinet är till 100% Marsanne. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur i tankar av rostfritt stål. Därefter får vinet vila ett par månader innan det stabiliseras och buteljeras. Sedan en tid tillbaks används endast skruvkork. Skälet är helt enkelt att dom tröttnade på att få "korkade" viner. Runt 20% av varje årgång sparas för att så småningom släppas som en Museum-variant, som 2011 gjorde tidigare i våras.

Årgång 2017
Ungt, friskt, smakrikt och väldigt gott. För en mer omfattande recension se inlägget från juni i år.

Årgång 2011
Färgen går i en djup guldgul ton med några bärnstensartade nyanser. Redan här noterar vi en stor skillnad mot den ljusa gul-gröna nyansen på 2017.

Doften av citrus och äpplen är nertonad till förmån för framförallt kaprifol och honung och mer komplex ton av exotiska frukter. Under ytan finns en del stendamm.
Vi smakar och kan konstatera att visst har vinet fortfarande en bra friskhet, men syran är något reducerad. De exotiska frukterna mango, papaya, ananas, passionsfrukt, honungsmelon m fl har en djupare och tydligare smak. Tonen av honung finns inte bara i eftersmaken hos 2011 utan dyker upp efter att de exotiska frukterna klingat av. Inslaget av blommor är också väsentligt mer påtagligt. Strukturen känns också lite smörig nästan krämig i 2011. Aningens lerskiffer kan vi känna en antydan av i eftersmaken.
Spännande att se denna förändring. Riktigt gott!!
Vilken en föredrar är så klart en fråga om tycke och smak. Själv föredrar jag båda.
Betyg 4
Priset på SB var 149 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar